Viceguvernatorul orasului Bagdad, Hatem Kamil Abdul Fatah, a fost ucis de persoane inarmate, neidentificate, luni dimineata, in cartierul Dora, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne.

"Guvernatorul se afla la bordul masinii sale si se deplasa spre serviciu in momentul in care a fost ucis de tiruri de arma lansate de persoane neidentificate", a declarat colonelul Adnan Abdelrahman. Armata Ansar al-Sunna, o grupare extremista irakiana, a revendicat asasinarea viceguvernatorului Bagdadului, printr-un comunicat difuzat pe un site de Internet.

Gruparea afirma ca a indeplinit "judecata lui Dumnezeu asupra necredinciosului" Hatem Kamel. "Aceasta este soarta tuturor celor care coopereaza si ii sprijina pe cruciati impotriva musulmanilor si a mujahedinilor (luptatorii sfinti)", afirma gruparea.

Doua dintre garzile de corp ale viceguvernatorului au fost ranite in atentatul care a avut loc in apropierea resedintei lui Fatah din cartierul Dora. in trecut, Armata Ansar al-Sunna a rapit si a ucis mai multi ostatici, inclusiv 11 irakieni, membri ai Garzii Nationale, 12 nepalezi si mai multi kurzi irakieni.

Asasinarea guvernatorului a urmat unui alt atac, provocat duminica, in Tikrit, orasul natal al lui Saddam Hussein, cand doua obuze de mortier au cazut pe locuintele unor muncitori de la o fabrica de materiale de constructie. Atacul s-a soldat cu 17 morti si opt raniti.

Conform unei surse a politiei locale, este a doua oara cand aceste locuinte sunt lovite din cauza unei directionari gresite a tirurilor. O sursa de la spitalul local a afirmat ca majoritatea victimelor sunt muncitori originari din provinciile sudice ale Irakului.

Luni dimineata, rudele persoanelor ucise s-au prezentat la spital pentru a recupera ramasitele celor decedati, urmand sa le organizeze funeraliile. Intr-o alta zona fierbinte, americanii bombardeaza de saptamani intregi orasul Falluja si pregatesc un asalt de proportii. Premierul Allawi a declarat ca negocierile cu luptatorii din oras au ajuns in faza finala.

"Trebuie sa restabilim ordinea in Irak si este ultima sansa de a rezolva problema prin mijloace pasnice". "Daca nu reusim pasnic, vom incerca prin forta" - a subliniat premierul irakian. El a mai precizat ca in ultimele saptamani au fost arestati mai multi sustinatori ai regimului Saddam Hussein si 167 de islamisti.