Actualul guvern a propus, prin proiectul de buget pe 2005, cresterea bugetelor pentru majoritatea serviciilor speciale. STS, de exemplu, a primit in plus 1.150 de miliarde de lei!

In schimb, pentru fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului, de exemplu, suma propusa in proiectul de buget este de zece ori mai mica decit cea folosita anul acesta. Ca si pina acum, lefurile angajatilor din aceste servicii ramin secrete, fara a fi trecute in proiect, asa cum s-a intimplat cu salariatii celorlalte institutii.

Cea mai spectaculoasa crestere este in cazul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), in privinta caruia cabinetul Nastase a propus, pentru anul viitor, 4.127 miliarde lei, fata de 2.977 miliarde lei in acest an, adica 1.150 de miliarde de lei in plus.

Pentru Serviciul Roman de Informatii (SRI) suma fixata de executiv pentru 2005 este de 7.098 miliarde lei, fata de 6.048 miliarde - suma alocata in acest an. Suma destinata alocatiilor, pensiilor, ajutoarelor si indemnizatiilor a crescut de aproape patru ori, de la aproximativ 400 miliarde de lei in 2004 la peste 1.100 miliarde de lei in 2005.

Asta ar putea insemna o crestere a numarului angajatilor SRI sau o crestere spectaculoasa a veniturilor.

Serviciului de Protectie si Paza (SPP) guvernul i-a alocat 653,9 miliarde de lei, fata de 600 miliarde din 2004. Motivatia din proiectul de buget: “In 2005 se vor intensifica activitatile diplomatice in strainatate ale demnitarilor care beneficiaza de protectie, fapt care va necesita cheltuieli suplimentare”.

In schimb, Serviciului de Informatii Externe (SIE) i-au fost alocati mai putini bani pentru anul viitor. SIE va primi peste 2005 miliarde lei, in conditiile in care suma propusa pentru 2004 era de 2.061 miliarde de lei.

Zece miliarde de lei pentru flagranturi

In 2005 se constituie un depozit de 10 miliarde de lei (250.000 de euro) pentru organizarea de flagranturi, banii urmind sa fie la dispozitia Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor - potrivit proiectului de buget pe 2005 aprobat de guvern.

In ceea ce priveste Ministerul Justitiei, singurele aspecte negative mentionate in fundamentarea proiectului de buget se refera la numarul mare de detinuti din penitenciare: “Capacitatea de detinere a sistemului penitenciar este depasita in medie cu 43%. (...) Norma europeana este de minimum 12 mp pentru o persoana, iar la noi nu se pot asigura decit 6 mp”.