Conform studiilor realizate de Centrul International pentru Intreprinderi Private (CIPE) si prezentate ieri in cadrul unei dezbateri privind fiscalitatea pe salarii, modificarile aduse Codului Fiscal incepand de la 1 ianuarie 2005 vor duce la cresterea cu doar 1% a veniturilor nete salariale.

Incepand cu prima zi a anului viitor, intra in vigoare noul Cod Fiscal, in care cele cinci cote de impozitare a salariilor existente acum se vor transforma in trei, respectiv de 14% pentru venituri de pana la 2.700.000 lei; de 26% pentru venituri cuprinse intre 2.700.000 lei si 14.500.000 lei si de 38% pentru venituri de la 14.501.000 lei in sus.

De remarcat este faptul ca se va diminua plafonul maxim al impozitului salarial de la 40% la 38%.

Conform CIPE, impactul modificarii grilelor de impozitare a veniturilor individuale nu aduce nici o imbunatatire semnificativa asupra veniturilor nete salariale, introducerea unei cote unice de impozitare sau schimbarea substantiala a celor in vigoare fiind absolut necesara pentru asigurarea unui climat de afaceri sanatos si eliminarea "zonei gri" a fiscalitatii.

In replica, Cornelia Petreanu, director in Ministerul de Finante, a subliniat faptul ca a fost abandonata ideea de cota unica de impozitare. "Cunoastem foarte bine faptul ca sarcina fiscala pe angajator este foarte mare, dar trebuie sa fim intelesi ca s-a ajuns aici dupa compromisuri si constrangeri bugetare, precum si dupa negocierile cu FMI.

Atentia noastra pentru viitor este dimensiunea contributiilor".