La ultimele vizite electorale in Vrancea ale liderilor PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea, pe tot parcursul traseului au fost postati elevi de scoala generala imbracati cu vestute pe care scria Uniunea PSD+PUR si dotati cu steaguri tricolore sau buchete de flori.

Inspectorul scolar general, Enache Mindrescu - candidat PSD pentru un fotoliu de senator -, a fost acuzat de jurnalisti ca foloseste elevii pentru imbunatatirea propriei imagini si a partidului sau. Mindrescu nu a negat ca unii membri ai PSD suna in scoli pentru a lua elevi la actiuni de partid, “insa numai daca sint membri ai organizatiei de tineret sau simpatizanti”.

Inspectorul general a precizat ca el personal este impotriva acestei practici, oferind o scuza devenita deja obisnuinta in rindul demnitarilor PSD. “Campania electorala mi-o fac dupa ora 4.00. De la ora 4.30 pot sa desfasor activitate electorala. Trebuie amestecate structurile, in sensul ca noi sintem oamenii cetatii. Dupa cum fiecare este liber sa aiba o optiune politica.

Eu niciodata nu voi da dispozitie elevilor sa participe la actiuni electorale. Daca elevii vor sa participe in afara orelor de program, pot sa faca treaba aceasta. Care-i treaba?”, a replicat Enache Mindrescu. (Silvia Vrinceanu)

Nici in campania electorala pentru alegerile generale partidul de guvernamint nu se dezminte si continua sa-si faca propaganda in rindul elevilor. PSD incearca sa-i atraga pe copii cu pixuri, caiete, orare si pliante distribuite in scoli, chiar daca acestia nu au implinit 18 ani si nu pot vota. Se pare insa ca partidul nu prea are succes, elevii nefiind incintati de darurile PSD.

Acestia au umplut cu ele cosurile de gunoi si au infundat toaletele din scoli.

Elevii de la Scoala 197, din cartierul bucurestean Drumul Taberei, au avut parte de o surpriza saptamina trecuta. Ei povestesc ca la intrarea in curtea institutiei de invatamint ii asteptau oameni imbracati in veste cu sigla PSD+PUR, care le ofereau pungi pe care scria “Votati Adrian Nastase!”.

Copiii spun ca linga scoala lor a oprit joi un camion pe care erau lipite afise electorale si din care erau carate pungi pline cu caiete, pixuri, orare si pliante electorale. “Era pe la prinz, noi veneam la scoala, iar cei de la I-IV plecau de la ore. Toti care ieseam din curtea scolii primeam o plasa”, explica Andrei, elev in clasa a VII-a.

Copiii nu au refuzat cadourile, ba chiar acestea au devenit pentru ei un prilej de distractie.

Pliantele le-au lipit peste tot in scoala, inclusiv pe peretii de la toalete, apoi s-au apucat sa le deseneze. “I-am facut mustati lui Nastase. Daca veneati si vedeati ce era la toaleta... Am aruncat afise si in WC si s-a infundat”, povesteste Mihaela, din clasa a VI-a.

Cind era mic, Nastase nu a vrut sa-si supere mama

Dar distractia cea mai mare a elevilor a fost orarul pe care l-au primit de la PSD, mai ales ca pe acesta premierul Nastase povesteste despre sfaturile primite de la mama sa in copilarie. “Cind eram mic, mama mi-a spus ca fara carte nu voi ajunge prea departe. Atunci nu eram prea convins de lucrul acesta. Ma gindeam mai mult la timpul petrecut cu prietenii pe strada.

Insa nu am vrut sa o supar pe mama, dar nici sa renunt la scoala. ...Mai tirziu mi-am dat seama ca mama a avut dreptate. Fara invatatura nu as fi facut foarte multe lucruri in viata si nici nu i-as fi bucurat pe cei dragi”, semneaza Adrian Nastase, fara a uita sa treaca si adresa paginii de Internet.

“Adica vrea sa ne spuna ca a fost copil cuminte si ca a invatat si sa facem si noi la fel”, comenteaza amuzat un elev din clasa a VII-a care se grabeste sa intre la ore. Intr-unul din colturile orarului, premierul a trecut si realizarile sale: “Am facut cornul si laptele, 400 de sali de sport noi...”.

“Nici logic si nici moral”

Directorul Scolii 197, Sergiu Gilesteanu, confirma povestea elevilor si critica modul in care PSD a ales sa-si faca propaganda electorala. “Au dat pungile in afara scolii. Cind am vazut ca elevii vin cu aceste pungi, m-am grabit sa merg sa vad cine le imparte, dar plecasera. Nu mi se parte nici logic si nici moral sa dea copiilor astfel de cadouri”, spune directorul Gilesteanu.

Athanasiu: “Unde vedeti campanie in scoli?”

Ministrul educatiei nu vrea sa faca nici un comentariu despre campania electorala care se face in rindul elevilor. “Unde vedeti campanie in scoli? Eu nu am cunostinta, nu se face. Eu sint in campanie electorala si nu merg in scoli”, a declarat Alexandru Athanasiu.

La limita legii

Initiativa PSD+PUR poate fi considerata la limita legii electorale, care interzice campania in unitatile de invatamint in timpul orelor de curs. Echipele PSD+PUR au distribuit cadouri copiilor la iesirea din curtea scolii, la sfirsitul programului de curs.

Pe de alta parte, oamenii PSD reusesc sa evite si prevederile referitoare la mita electorala, oferind materialele copiilor - care nu au drept de vot - probabil pe principiul ca acestia le vor arata parintilor, care-si vor exprima recunostinta fata de PSD+PUR printr-un vot pe 28 noiembrie.