La mai putin de doua saptamani dupa ce a fost arestat la Viena, Severin Tcaciuc a fost pus in libertate, sub control judiciar, de autoritatile austriece. Biroul Interpol Viena a informat partea romana dupa luarea deciziei, astfel ca autoritatile competente din Bucuresti s-au vazut puse in fata faptului implinit, fara a mai putea face contestatie.

O nota sosita sambata, de la autoritatile din Austria, informa Biroul National Interpol de la Bucuresti ca Severin Tcaciuc a fost pus in libertate, sub supraveghere, vineri, la ora 14,30.

Surprinsi de decizia austriecilor, politistii romani au solicitat Punctului National Focal (organism asociat Interpol format din ofiterii de legatura), prin intermediul atasatului de interne de la Viena, sa intreprinda verificarile si demersurile necesare pentru a stabili cu certitudine cum s-a ajuns la aceasta situatie, stiut fiind faptul ca Ministerul Justitiei roman demarase deja procedurile

de extradare ale infractorului sucevean.

Astfel, potrivit legii, Biroul National Interpol urmeaza sa informeze autoritatea judiciara care a emis mandatul de executare a pedepsei, pentru a analiza daca sunt indeplinite aceste conditii, in speta Judecatoria Bistrita si Judecatoria Suceava.

In cazul in care cele doua instante apreciaza ca sunt indeplinite conditiile legale pentru solicitarea extradarii, se va formula cererea de extradare, care va fi transmisa Ministerului Justitiei. Inspectoratul General al Politiei informa, saptamana trecuta, ca in maximum trei saptamani Tcaciuc va fi adus in tara sub escorta.

Ramane de vazut daca acesta va mai fi de gasit, el fiind expert in a "da cu tifla" autoritatilor.

"Tunuri" de 40 de miliarde

Severin Tcaciuc a fost condamnat, in februarie, de catre Curtea de Apel Cluj la un an si jumatate de inchisoare cu executare si la plata a 200 de milioane de lei despagubiri, intr-un proces de ultraj cu politistul Corneliu Ilisai, de la IJP Suceava, caruia i-a rupt uniforma si i-a dat un pumn in fata.

La 28 februarie, cu numai trei ore inainte ca politistii suceveni sa transmita solicitarea de interzicere a iesirii din Romania, Tcaciuc trecea linistit frontiera pe la PCTF Bors.

Suceveanul este cercetat in mai multe dosare pentru comiterea unor infractiuni cu caracter economico-financiar. El a fost arestat, la sfarsitul lui mai 2001, de Parchetul Curtii de Apel Suceava si eliberat din arest la inceputul lui decembrie acelasi an.

Comisarii Garzii Financiare Suceava au constatat ca firmele acestuia au produs statului, in anii 2000-2001, un prejudiciu de peste 40 de miliarde de lei.