Presedintele ales, Traian Basescu, pus ieri toate cartile pe masa. El a invocat "intoarcearea la popor", adica alegeri anticipate, in cazul in care partidele nu se inteleg. "Am discutat cu Marko Bela marti seara si cu Voiculescu in cursul zile de marti si pe amandoi i-am informat ca ne intoarcem la popor daca nu se gasesc solutii.

Daca nu trece guvernul Aliantei, cu certitudine ne intoarcem la anticipate", a spus Basescu, fara drept de apel si fara a mai sta la negocieri cu maghiarii si umanistii pentru impartirea portofoliilor. Asa cum a facut PSD.

Basescu a explicat foarte clar ca il va desemna pe Calin Popescu Tariceanu drept prim- ministru, iar daca Parlamentul nu va accepta aceasta stare de fapt, vor fi alegeri anticipate.

Situatia politica a scapat ieri de sub control. Constienti de hotararea lui Basescu, despre care stiau inca de acum doua zile, UDMR a amanat in ultima clipa semnarea protocolului de colaborare cu PSD. Acum doua zile, aceasta era data ca certa.

Dupa o runda de negocieri cu maghiarii si umanistii, PSD parea sa-i fi convins pe acestia sa acorde social-democratilor sprijin pentru impunerea unui guvern, prin formarea prealabila a unei majoritati parlamentare.

In acest sens, ieri ar fi trebui sa fie semnat acordul de colaborare intre cele trei partide, alaturi de reprezentantii minoritatilor din Camera Deputatilor, altele decat maghiarii din Uniune. Ziua de ieri, ar fi trebui sa fie astfel, cea in care sa apara soarele si pe strada social-democratilor, dupa ce Adrian Nastase a fost facut sah mat de Traian Basescu la alegerile prezidentiale.

Semnarea protocolului de colaborare care ar fi insemnat, pentru partidul lui Nastase, o minima siguranta cu care sa-i fi fortat mana lui Traian Basescu a fost amanata ieri. Intr-un comunicat de presa, dat publicitatii la orele diminetii, "Uniunea Nationala PSD+PUR" anunta semnarea unui protocol parlamentar cu UDMR, pentru ora 15.00.

Potrivit comunicatului, la semnarea acordului de colaborare parlamentara ar fi trebuit sa fie prezenti Adrian Nastase, Dan Voiculescu si Marko Bela, liderii celor trei formatiuni politice. Alaturi de acestia, la semnarea protocolului ar fi trebuit sa ia parte si Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor din Camera.

Evenimentul ar fi trebuit sa aiba loc la sala Mihai Viteazul din Palatul Parlamentului. Cu cinci minute inainte de ora programata, ziaristii au inceput sa primeasca mesaje pe telefoanele mobile, prin care se anunta ca "semnarea protocolului de colaborare....bla, bla, bla...a fost amanata". In Sala Mihai Viteazul din Palatul Parlamentului, nici picior de pesedist, udemerist sau umanist.

Ziaristii, derutati au inceput sa se imprastie. Toate ostilitatile se desfasurau la Consiliul Operativ al UDMR, unde a aparut, neinvitat, si maestrul in negocieri al PSD, Viorel Hrebenciuc.

Faptul ca Uniunea a aratat brusc spatele social-democratilor, dupa ce acum doua zile, aproape fusese convinsa de PSD sa mearga impreuna pentru fortarea unui guvern, prin alcatuirea unei prealabile majoritati parlamentare, este legat de elementul Traian Basescu.

Surse din cadrul UDMR au spus ieri, pentru Mediafax, ca liderii acestei formatiuni nu s-au decis inca daca sa mearga alaturi de PSD si PUR. Iar aceasta indecizie a venit dupa o intalnire pe care Marko Bela si Atilla Verestoy au avut-o, la ceas de seara, acum doua zile, cu Basescu si Calin Popescu Tariceanu.

Varianta ca Traian Basescu sa fii promis Uniunii posturi intr-un viitor Executiv alaturi de Alianta, si nu de PSD, este mai putin probabila decat aceea ca presedintele ales sa-i fi amenintat pe maghiari cu alegeri anticipate. Alegeri pe care liderii UDMR nu le vor pentru ca nu au nici o garantie ca Uniunea ar mai putea accede in Parlament.

Pe cale de consecinta, imediat dupa aceasta intrevedere, reprezentatii UDMR au spus ca vor continua discutiile cu Alianta D.A. Social-democratii par insa hotarati in continuare sa parieze tot ce au doar pentru a ramane la putere.

In ultima instanta, daca tot nu se poate sa participe la guvernare nici cu Alianta, nici fara Alianta, ar putea accepta si anticipatele, cu care Basescu ii are pe toti la mana. "S-ar putea sa ne convina si noua (anticipatele-n.r.), iar UDMR nu va avea de ales", a spus negociatorul-sef al PSD, Viorel Hrebenciuc.

Obsesia social-democratilor de a ramane la putere a ajuns sa fie atat de flagranta incat au ajuns sa ameninte si ei cu anticipatele, sustinand ca "ar putea sa-i avantajeze". Ca argument, acelasi Hrebenciuc a avut o declaratie uluitoare, care demonstreaza faptul ca PSD nu suporta ideea ca ar putea ramane in Opozitie.

Cu atat mai mult cu cat, Hrebenciuc a sustinut, la plesneala sau nu, ca partidul sau negociaza pentru formarea guvernului chiar si cu "cineva" din Alianta PNL-PD. Chiar daca ar fi adevarat ceea ce spune Hrebenciuc, pentru PSD este in zadar. Acel cineva, liberal sau democrat, care negociaza cu PSD nu conteaza, decat daca prin absurd, ar fi Tariceanu. Ca atare, jocurile le face doar Basescu.