Membrii CNA, reprezentanti ai unor organizatii non-guvernamentale din domeniul media si ai Societatii Romane de Televiziune (SRTV) au discutat ieri despre amendarea legilor de functionare ale serviciilor publice de televiziune si de radio, se anunta intr-un comunicat al CNA, semnat de presedintele acestei institutii, Ralu Filip.

Principalele modificari ce ar trebui operate la cele doua legi, in opinia celor prezenti la discutii, constau in o mai buna definire a rolulului si misiunii SRTV si SRR ca servicii publice; includerea unor prevederi clare privind statutul jurnalistului angajat al posturilor publice, in sensul protectiei acestuia; specificarea obligativitatii de a prezenta principalele puncte de vedere in

chestiunile controversate; stabilirea obligatiilor referitoare la productia proprie a TVR; precizarea mecanismelor de gestiune administrativa si editoriala, precum si delimitarea clara a responsabilitatilor.

In privinta problemelor de ordin financiar, s-a apreciat ca este necesara precizarea surselor de finantare; aplicarea principiului autonomiei de canal, dar si regionale si reducerea duratei publicitatii. Aceste discutii vor continua in 23 februarie, cand vor participa si reprezentanti ai SRR.

Pana atunci, reprezentantii SRTV vor elabora, la randul lor, propuneri cu privire la modificarea legii de functionare a televiziunii publice, se mai arata in comunicat.

La discutie au fost reprezentate Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale, Asociatia Pro Democratia, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Institutul pentru Politici Publice, precum si Societatea Romana de Televiziune.