Piata GSM se incinge in 2005

Competitia dintre operatorii de telefonie mobila are ca efecte scaderea preturilor. In lupta pentru castigarea clientilor, acestia sunt de fapt invingatorii. Ambii provideri GSM au depasit cifra de cinci milioane de clienti.

In ciuda faptului ca 42% din populatie locuieste in zone rurale si are venituri scazute, Ted Lattimore, CEO Connex, si Yves Gauthier, de la Orange, sunt convinsi ca in 2005 vor atrage cate un milion de clienti suplimentari. Surpriza pe piata telefoniei mobile ar putea fi aparitia operatorilor virtuali, care si-au inceput deja activitatea in Europa si sunt interesati si de alte zone.

Acestia sunt operatori de telefonie mobila fara retele proprii, care cumpara minute si numere de la operatorii clasici si le revand sub marca proprie, exemplul clasic fiind Virgin Mobile. In Europa, sunt multi astfel de operatori (chiar si in Ucraina), rezultatul fiind micsorarea tarifelor cu pana la 25%. Lucrurile par a se precipita in ultimele luni.

Easy Group anunta, la finele anului trecut, planuri pentru lansarea sa in 12 tari europene, care nu includ Romania. La inceputul lui 2005 Irlanda a facut planuri pentru atragerea operatorilor virtuali ComReg. Autoritatea de reglementari va obliga operatorii existenti sa permita accesul la retelele acestora.