General Motors, cel mai mare constructor mondial, prezinta la Salonul de la Geneva si noul Chevrolet Matiz, urmasul mai performant al “Micului gigant”, care se vinde inca in tara noastra. Primele masini de acest fel vor ajunge la clientii europeni la sfirsitul lunii viitoare.

Cu o lungime de 3,50 metri, noul Matiz ramine un mini-citadin care va fi oferit in trei versiuni de echipare si cu posibilitatea optarii pentru una din doua motorizari pe benzina: 0,8 litri sau un litru. Acestea dezvolta puteri maxime de 52, respectiv 66 de cai-putere.

Comparativ cu generatia precedenta, Chevy Matiz anunta un consum mai redus pentru ambele versiuni. Modelul de 0,8 litri va consuma in medie 5,2 litri/100 km, fata de 6,1 litri in prezent, iar cel de un litru - 5,6 litri/100 km, fata de 6,4 litri in acest moment. Pretul oficial este de 5.850 de dolari pentru piata asiatica si de aproximativ 8.000 de euro pentru piata europeana.

Diferenta de pret este data de accesoriile si dotarile cu care sint echipate cele doua modele.

Potrivit unor anunturi facute la Geneva, noul Matiz va fi lansat, in luna octombrie a acestui an, si pe piata din Romania, de distributie si comercializare urmind sa se ocupe actualul importator oficial al marcilor Opel si Chevrolet.

In aceste conditii, ramine de vazut care va fi reactia pietei, dar si a conducatorilor de la constructorul Automobile Daewoo Romania, care se bazeaza (75 la suta) pe profitul adunat de pe urma comercializarii modelului Daewoo Matiz. In tara noastra, noul model isi va concura nu numai fratele produs la uzina din Craiova, dar si ruda mai mare produsa de aceeasi firma: Chevrolet Kalos.

De remarcat ca in luna octombrie, cind se preconizeaza lansarea pe piata noastra a noului Matiz II, expira si licenta de fabricare a vechiului Matiz pentru Automobile Daewoo Romania. Modelul produs la Craiova costa intre 5.199 si 7.799 de euro.

Replica replicii

Actualul Chevy Matiz a mai avut o tentativa de a se lansa pe piata anul trecut, dar planurile au fost zadarnicite de compania chineza Chery, care a ridiculizat GM scotind la vinzare in Asia modelul QQ, o replica aproape identica a Matizului. Comercializat la un pret de dumping (5.000 de dolari), Chery QQ a luat repede locul adevaratului “Mic gigant”, produs sub licenta americana.

Acum, General Motors a intervenit prin Chevrolet si a scos la iveala un Matiz mai performant si care are un aspect mai atragator decit falsul chinezesc.

Nissan Zaroot

Nissan prezinta la Geneva un model avangardist, care ofera o viziune spectaculoasa in segmentul SUV (Sport Utility Vehicle). Varianta Zaroot combina valorile traditionale ale unui SUV (mare abilitate off-road) cu stilul sport futuristic.

Aparitia patratoasa a lui Zaroot exprima rigiditate si siguranta, dar si spirit neconventional, mai ales ca dispune de portiere care sint sub forma unor aripi de pescarus, metoda aplicata de Mercedes in urma cu citeva decenii.