In goana dupa venituri sigure la bugetul de stat, Guvernul va introduce TVA de 19% la abonamentele TV prin cablu si va elimina si alte scutiri de la plata acestei taxe, probabil de la 1 aprilie. Mai putin sigure sunt si alte modificari ce vor fi aduse Codului Fiscal, dat fiind ca actul normativ va fi schimbat dupa parafarea unui acord cu FMI, in aceasta luna.

Astfel, Ministerul Finantelor va propune eliminarea scutirii de la plata TVA pentru o serie de servicii, precum cel de transmisii TV si de date prin cablu. Astfel ca cei peste patru milioane de abonati la televiziune prin cablu din tara vor plati mai mult cu circa 19% pentru placerea de a se uita la TV.

Va fi introdusa, cel mai probabil de la 1 aprilie 2004, TVA de 19% pe spectacolele organizate la cinematografe, teatre si videoteci. In prezent, aceste servicii sunt scutite de la plata TVA, dar organizatorii nu au drept de deducere, ceea ce inseamna ca in mod normal biletele la aceste spectacole nu ar trebui sa se scumpeasca.

In plus, vor fi taxate cu 19% operatiunile de vanzare a licentelor de film si livrarile de bunuri care se produc in penitenciare, ca de altfel si lucrarile efectuate la monumente.

Potrivit Programului economic de preaderare prezentat de Executiv la Bruxelles, din 2006 se vor elimina scutirile de TVA pentru medicamente si se va introduce un regim special de TVA pentru gospodariile agricole individuale, turism, bunurile de colectii si de arta, precum si pentru aurul pentru investitii.

Impozit de 16% pentru veniturile mostenite?

Daca aceste modificari sunt batute in cuie, totul este posibil in ceea ce priveste introducerea unor noi impozite. Astfel, potrivit unor informatii aparute in presa, Guvernul are de gand sa taxeze si veniturile obtinute din transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri obtinute in urma unor mosteniri sau a divortului.

Surse autorizate din Ministerul Finantelor, institutie unde, in mai mult de trei luni de la schimbarea stafetei, nu a fost inca nominalizata persoana care sa ocupe functia de secretar de stat pe probleme de fiscalitate, sustin ca nu s-a discutat o astfel de masura.

De altfel, incertitudinea este cuvantul de ordine si in ceea ce priveste viitoarele modificari care vor fi aduse Codului Fiscal, ce vizeaza introducerea unor noi impozite si majorarea de pana la zece ori a altora deja existente.

In ceata se afla si data cand vor fi aceste modificari adoptate ca si cea de intrare in vigoare a noilor prevederi, daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile de ieri ale vicepremierului Adriean Videanu.

"Guvernul este pregatit sa ia in discutie modificarile la Codul Fiscal, insa ar fi incorect ca aceasta operatiune sa aiba loc inainte de finalizarea Memorandumului cu FMI, care ar putea aduce noi schimbari legislative" a declarat Videanu.

"Inca n-am finalizat toate detaliile Memorandumului suplimentar cu FMI si atunci este incorect sa venim acum cu modificarea Codului Fiscal si, dupa doua saptamani, cu o noua modificare", a explicat Videanu.

Reamintim ca, dupa plecarea delegatiei FMI, oficialii romani au anuntat ca au primit ca "tema" indeplinirea unor conditii care sa asigure atingerea tintelor macroeconomice pentru 2005, capitol la care intrau si masurile de crestere a unor impozite si taxe menite sa astupe gaura de 30.000 miliarde de lei lasata de cota unica.

Astfel, s-a convenit atunci o inflatie de 7%, un deficit de cont curent de 6,9 %, o crestere economica de 5,5 % si un deficit bugetar de 0,4-0,5 % din PIB. O alta masura este devansarea graficului de majorare a accizelor la combustibili, alcool si tutun, de la 1 iulie la 1 aprilie 2005.