Plenul Senatului a adoptat ieri, cu 84 de voturi pentru, 25 "impotriva" si 6 "abtineri", Ordonanta de majorare a indemnizatiilor demnitarilor si a salariilor bugetarilor. Senatorii au acceptat majorarea indemnizatiilor viceliderilor de grupuri parlamentare cu aproximativ 1.000.

000 de lei, asa cum a propus Comisia de munca a Senatului, dar nu si majorarea salariului presedintelui Romaniei la peste 82 de milioane de lei si micsorarea celui al premierului la 46 de milioane de lei, cum a cerut senatorul PRM Gheorghe Funar. Acest ultim amendament a intrunit totusi patru voturi favorabile din partea liberalilor Radu Campeanu, Ion Bazgan, Gheorghe Flutur si Radu Stroe.

Primii trei erau absenti, fiindu-le folosita cartela de vot de catre alti colegi, desi "victima" ar fi fost premierul Tariceanu. Printre cei care au votat pentru s-a aflat si senatorul PNL Radu Stroe care a recunoscut spasit ca a votat asa din greseala, nu pentru ca ar avea ceva cu premierul.

Funar mai propusese si acordarea de sporuri de vechime demnitarilor, amendament care a fost insa respins. Potrivit Ordonantei, pana la sfarsitul anului salariul presedintelui tarii va ajunge la 65,5 milioane de lei, al premierului la 60,4 milioane de lei, iar al parlamentarilor la 47,9 milioane de lei.

ABSENTEISM. Acesta nu a fost insa singurul incident petrecut in plenul Senatului. Cum pe ordinea de zi s-a aflat un proiect de lege organica referitor la vinzarea cabinetelor sanitar-veterinare, acesta a fost respins din cauza absentelor masive in rindul senatorilor coalitiei.

Proiectul de act normativ a intrunit numai 65 de voturi "pentru", in conditiile in care o lege organica trebuie adoptata, conform legii, cu jumatate din numarul total de senatori, respectiv 69 de voturi. Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a admis ca una din cauzele respingerii a fost legata de absentele senatorilor actualei Puteri.

El a subliniat insa ca proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei 89/2004 nu a fost adoptat din cauza senatorilor PSD, care au votat impotriva, desi era un document emis de Guvernul Nastase. Proiectul de lege urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor.