Ministrul Monica Macovei a promis ca planul de actiune si strategia de reforma a justitiei, conditii necesare pentru ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana sa nu fie amanata cu un an, vor fi gata la termen, adica luna aceasta.

Ce contin insa documentele despre care s-a vorbit atata in ultima vreme? La capitolul garantarea independentei sistemului judiciar, documentele prevad ca ministerul si Consiliul Superior al Magistraturii sa modifice cele 3 legi care au intrat in vigoare in toamna trecuta, asa numitul pachet de reforma a justitiei.

Concret e vorba de noi reglementari in privinta alegerii presedintilor de instanta si a evaluarii magistratilor.

Ar fi vorba, in primul rand de reducerea vechimii pentru promovarea in functii de conducere.

Apoi, de asigurarea unui sediu nou pentru CSM, adecvat pentru rolul pe care consiliul il are, si bineinteles dotari noi sau angajarea de personal de specialitate.

Si tot CSM va trebui sa propuna un nou cod deontologic al magistratilor.

La capitolul legislatie, ministerul va trebui sa termine proiectul unei legi noi, cea a raspunderii judecatorilor pentru solutiile date in procesele aflate pe rol.

Cum din acest an, instantele vor primi bugete proprii, ele vor trebui sa aiba si personal specializat, ba chiar si cate un departament financiar care sa gestioneze banii primiti.

Curtea de Conturi va fi cea care va verifica modul in care vor fi cheltuiti acesti bani.

Ca sa mareasca increderea cetatenilor in justitie, planul de actiune prevede ca fiecare instanta va avea un birou de relatii publice.

Informatiile de interes general vor fi publicate pe paginile de internet ale ministerului, consiliului, Parchetului General si Parchetului Anticoruptie.

Cum una din marile probleme ale Justitiei era aglomerarea instantelor, planul prevede reducerea numarului de dosare care sa fie rezolvate intr-o sedinta de judecata, a duratei proceselor si a numarului de cazuri de care sa se ocupe fiecare judecator.

Si desigur, repartizarea dosarelor prin sisteme pe calculator.

O alta noutate este negocierea intre parti si solutionarea conflictului inainte de a se ajunge la tribunal.

Tot o premiera este si dotarea instantelor cu aparatura video si audio, pentru audierea martorilor si inregistrarea depozitiilor.

Planul cuprinde si masuri pentru consolidarea mediului de afaceri. E vorba de accelerarea procedurilor de faliment si simplificarea inregistrarii firmelor la registrul comertului.