Ministerul Finantelor a decis luarea unor masuri suplimentare pentru compensarea deficitului bugetar, masuri pe care le-a prezentant Fondului Monetar International intr-o scrisoare de intentie.

MAJORAREA ACCIZELOR. Una dintre masuri este decalarea calendarului pentru majorarea accizelor cu trei luni, de la 1 iulie la 1 aprilie si marirea acestora cu 10,5% la alcool, tigari, combustibili si electricitate.

In plus, Finantele au in vedere cresterea accizelor pentru alte produse supuse accizarii, printre care vehicule si masini de teren, produse in Romania sau importate, cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.500 cm cubi.

"Pentru a compensa aprecierea monedei nationale, luam in calcul posibilitatea ca, in mod exceptional pentru acest an, sa stabilim rata de schimb folosita pentru calcularea sumelor provenite din accize la nivelul de la finele lunii decembrie a anului 2004. Se estimeaza ca toate aceste masuri privind accizele vor duce la colectarea unor venituri suplimentare de 9.

344 miliarde de lei din accize si 1.555 miliarde de lei din TVA", se arata in scrisoarea de intentie adresata FMI.

SCUMPIREA ENERGIEI. Si majorarea tarifelor la energie va aduce bani in plus la buget. "Ne asteptam sa obtinem venituri suplimentare de 2.026 miliarde de lei datorita cresterii preturilor la energie (gaze naturale, electricitate si incalzire) si din cresterea veniturilor provenite din concesionarea sistemului national de transport al petrolului si gazelor naturale", se mai arata in document.

TVA. Autoritatile romane precizeaza ca trebuie luate in considerare si masurile care nu au fost prevazute in buget, dar care ar putea aduce venituri suplimentare in 2005. Printre acestea se numara anularea facilitatilor acordate combinatelor metalurgice privatizate, urmand ca aceste companii sa plateasca taxele aferente.

Pentru a strange mai multe fonduri la buget, Finantele au decis eliminarea unor scutiri ce tin de taxarea directa si indirecta. Astfel, se vor elimina deducerile pentru contributiile asociatiilor profesionale sau ale ONG-urilor.

De asemenea, vor fi incluse in categoria veniturilor taxabile castigurile provenite din vanzarea proprietatilor imobiliare de catre persoane fizice si introducerea unui impozit de 10% aplicat diferentei dintre valoarea de cumparare si cea de vanzare.

In documentul trimis FMI, Guvernul are in vedere eliminarea scutirii de TVA pentru posturile private de radio si televiziune, pentru furnizorii de servicii de televiziune prin cablu, precum si pentru vanzarea de licente pentru filme si programe, drepturi de emisie si abonamente la agentiile de presa internationale.

Totodata, Guvernul are in vedere eliminarea scutirilor de accize pentru alcoolul folosit in industria cosmetica, precum si pentru combustibilii care ar putea fi folositi de populatie pentru incalzire.

Aplicarea masurilor mentionate mai sus ar putea aduce venituri suplimentare de 16.199 miliarde de lei, ceea ce reprezinta circa 0,6% din PIB.

REDUCEREA CHELTUIELILOR. In scrisoarea de intentie, Guvernul a prezentat Fondului Monetar International un plan de diminuare a cheltuielilor cu 21.863 miliarde de lei (circa 0,8% din PIB). Astfel, autoritatile au in vedere anularea cresterilor salariale din sectorul bugetar prevazute pentru luna octombrie, ceea ce va aduce in plus 1,232 miliarde de lei.

Nici salariile profesorilor nu vor creste, aducandu-se astfel 243 miliarde de lei in plus la buget. Prin reducerea cu 4% a numarului de salariati din administratia centrala se vor castiga alte 1,384 miliarde de lei.

Guvernul a luat hotararea de a reduce tragerile din imprumuturile externe cu circa 11.000 de miliarde de lei, masura cauzata de diferenta dintre rata de schimb initiala pe care s-a construit bugetul anului 2005 (42.000 de lei/euro) si cursul la care se va rectifica acesta (39.000 de lei/euro).

DEFICIT DE 0,7%. Toate aceste masuri referitoare la venituri si cheltuieli reprezinta o ajustare cu 1,5% a PIB, aducand deficitul bugetar consolidat la 0,7% din PIB, se arata in document. "Noi consideram aceasta tinta rezonabila si realizabila, iar atingerea ei nu pune in pericol stabilitatea economiei romanesti", se precizeaza in scrisoarea de intentie.

Autoritatile romane se angajeaza sa monitorizeze cu atentie situatia in urmatoarele luni si sa poarte un dialog intens cu reprezentantii FMI. Daca situatia se va deteriora, Guvernul este pregatit sa identifice masuri suplimentare, in perspectiva introducerii unui nou pachet de masuri fiscale mai tarziu in acest an.