Acum mai putin de doua saptamini, dupa o vizita de informare in Romania, euro-parlamentarul olandez Joost Lagendijk nu a dorit sa comenteze, intr-un interviu acordat Euractiv.ro, care va fi pozitia grupului parlamentar al Verzilor/Alianta Libera Europeana la votul din 13 aprilie,

cand Parlamentul European se va pronunta cu privire la eventuala unda verde pentru semnarea, de catre Romania, cu nici doua saptamini mai tirziu, a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana.

Ieri, insa, la o intilnire organizata de Clubul Romania-UE la Bruxelles, gazduita de acelasi grup parlamentar in incinta Parlamentului European, Lagendijk a afirmat ca votul sau va fi un 'da conditionat' de monitorizarea stricta a ceea ce se va intimpla DUPA 13 aprilie.

Desi s-a referit la aceasta decizie ca bazindu-se, in principal, pe "sentimentul ca Romania a fost, deja, pedepsita o data", euro-parlamentarul olandez a subliniat ca aceasta conditionalitate depinde fundamental de atitudinea Comisiei Europene fata de o reactie ulterioara a Parlamentului in aceasta chestiune -

votul va fi un 'da' in cazul in care Comisia va emite un semnal clar cu privire la disponibilitatea acesteia de a da ascultare Parlamentului, pe viitor, in cazul in care acesta ar ajunge la concluzia ca lucrurile nu evolueaza intr-o directie satisfacatoare.

Intrebat cum vede acest semnal clar, Lagendijk a recunoscut ca nu exista o baza legala pentru un astfel de aranjament, ca doar se poarta discutii in acest sens.

Desi ambasadorul roman la UE, Lazar Comanescu, s-a referit cu insistenta la rapoartele anuale 'de tara' carora Romania trebuie sa le faca fata in continuare in 2005 si 2006, reprezentantul Directoratului General pentru Largire al Comisiei Europene, Kristian Hedberg, a precizat ca, pina in decembrie 2006, "vom verifica [Romania] in fiecare luna, in fiecare saptamina".

Joost Lagendijk este unul cei doi coordonatori ai grupului sau parlamentar in comisia de politica externa a Parlamentului European - calitate in care a si calatorit la Bucuresti in urma cu doua saptamini.

Conferinta "Will Romania Avoid the Safeguard Clause?" ("Va evita Romania clauza de salvgardare?") a fost organizata de Clubul Romania-UE.