Reprezentanti ai comunitatilor romanesti din afara granitelor si membri ai ONG-urilor specializate in sprijinirea romanilor din diaspora au organizat ieri la Bucuresti o conferinta de presa pentru a cere inca o data "deconspirarea politiei politice din comunitatile romanesti din afara frontierelor".

La conferinta au participat Neculae Popa - reprezentant al Consiliului Mondial Roman si presedinte al Consiliului Romano-American, Daniela Soros - vicepresedinte al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni (FNRP - ONG care se ocupa de sprijinirea romanilor din afara granitelor) si Antonie Popescu, membru al FNRP.

Presedintele Consiliului Romano-American, Neculae Popa, a dezvaluit ca "diaspora romaneasca este inca ticsita de informatorii politiei politice". El a criticat dur lipsa de reforme din cadrul departamentelor guvernamentale care se ocupa cu romanii din afara granitelor.

Reprezentantul diasporei romanesti din SUA a amintit cu amaraciune ca nu mai putin de 78 la suta din romanii din afara granitelor au votat in favoarea Aliantei PNL-PD. In prezent, acesti romani sunt profund dezamagiti de faptul ca noua guvernare nu a trecut la actiune pentru depolitizarea structurilor statului in care este inca prezenta politia politica comunista mostenita de la PSD.

"Rezistenta la schimbare a Ministerului Afacerilor Externe sau a SRI trebuie invinsa. Este o misiune grea pentru presedintele Traian Basescu, ministrul Ungureanu si premierul Tariceanu, dar nu este o misiune imposibila", a declarat Neculae Popa.

Presedintele Consiliului Romano-American a mai criticat faptul ca romanii din afar granitelor nu sunt acceptati in structurile de conducere a statului roman si ca noua guvernare de la Bucuresti nu a facut nimic pentru a schimba aceasta stare de fapt. "Exista grupuri de interese in conducerea Romaniei care blocheaza accesul in functii publice a romanilor din diaspora", a dezvaluit Neculae Popa.

Cei trei reprezentanti ai diasporei si ai societatii civile romanesti s-au declarat nemultumiti si de faptul ca Guvernul Romaniei a trecut Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) in subordinea Ministerului Afacerilor Externe, ignorand astfel solicitarile a numeroase organizatii ale romanilor din diaspora, care cereau pastrarea DRP ca organism independent sub Parlamentul Romaniei.

Astfel, un numar de 25 de organizatii ale romanilor din SUA, Europa, Australia, dar mai ales din vecinatatea apropiata (Basarabia, Serbia, Ucraina, etc) au solicitat inca din ianuarie premierului Calin Popescu Tariceanu sa pastreze DRP ca organism independent sub control parlamentar si sa nu plaseze Departamentul sub Ministerul Afacerilor Externe.

Participantii la conferinta de ieri au justificat aceasta solicitare prin faptul ca "anumiti functionari din MAE sunt si altceva decat diplomati" si au amintit de "mentalitatea, atitudinile si formarea profesionala a unor diplomati romani, instruiti de vechiul regim, care sunt inca prezenti la nivelul ambasadelor si consulatelor Romaniei in strainatate".

Oricum, cei trei invitati de ieri si-au exprimat un optimism rezervat fata de campania de depolitizare si decomunizare a ministerului de Externe demarata sub Mihai-Razvan Ungureanu.