Presedintele Traian Basescu afirma, intr-un interviu acordat ziarului ZIUA, ca ar fi vrut sa participe la o dezbatere publica pe tema lustratiei si ca asteapta un proiect de lege in acest sens, pe care l-ar sustine fara rezerve.

Seful statului marturiseste ca nu intelege emotiile politicienilor Aliantei provocate de declaratiile sale privind implicarea lui Theodor Stolojan intr-o eventuala campanie electorala. Despre anticipate, Basescu spune ca acest subiect a aparut doar pentru ca fiecare ziarist care i-a luat un interviu l-a chestionat pe acest subiect.

Presedintele isi exprima din nou nemultumirile fata de intarzierea elaborarii legislatiei care sa faca din evaziunea fiscala un act criminal pedepsit penal, dar, mai ales, fata de criza medicamentelor compensate.

Care este miza vizitei pe care o veti face la Berlin?

Traian Basescu: Este in interesul nostru sa avem bune relatii cu Germania, ca de altfel cu toate statele. Scopul vizitei la Berlin este, in primul rand exprimarea interesului nostru pentru sustinerea Germaniei in procesul de integrare in Uniunea Europeana, dar si afirmarea faptului ca pentru administratia de la Bucuresti integrarea este o problema de politica interna.

Sa probam faptul ca putem face performanta interna, fara a neglija, insa, importanta politicii externe in integrare.

Veti discuta cu prese-dintele Ucrainei Viktor Iuscenko despre Canalul Bastroe, Insula Serpilor, platoul continental cand va veni la Bucuresti?

Am discutat deja aceste subiecte si toate problemele de contencios cu presedintele ucrainean.

Isi aroga Romania, prin ultimele teme de politica externa, statutul de lider regional?

Romania nu urmareste sa obtina un statut de lider regional, ci doar sa coaguleze interesele tarii la Marea Neagra, dar si ale unor tari ca SUA, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia. In solutionarea problemelor din zona Marii Neagre nu ne atribuim si nu avem ca obiect un statut de lider regional.

Noi trebuie sa lucram aici cu tari riverane, membre NATO - Bulgaria si Turcia, intr-un parteneriat care sa sprijine democratia in Ucraina, Georgia, Moldova. Este obligatia noastra de securitate nationala. Este nevoie de o centura de securitate la estul tarii si la Marea Neagra.

De ce nu mai luati ziaristi cu dumneavoastra in vizitele oficiale?

Pentru ca sustin si cred in independenta presei.

Este adevarat ca premierul Tony Blair v-a sfatuit ca ar fi bine ca PD sa ramana in Internationala Socialista?

Nu am discutat cu premierul Tony Blair subiecte de politica de partid, ci de politica de stat.

In scurt timp s-ar putea incheia Acordul cu FMI

Cum apreciati evolutia relatiilor Romania-FMI?

Exceptionala. Este prima data cand relatia dintre FMI si Guvernul Romaniei este una deschisa si care lasa loc la optiuni de politica fiscala, monetara, bugetara. S-a speculat mult pe tema intalnirilor pe care le-am avut saptamana trecuta la FMI si as vrea sa clarific acest lucru. Eu nu m-am dus la Fondul Monetar International pentru a negocia in numele Guvernului Romaniei.

Eu am transmis un mesaj extrem de puternic in care am sustinut punctul de vedere al Guvernului: Romania poate avea un deficit de 0,7-1,2% din Produsul Intern Brut si nu unul de 0,4-0,5% din PIB.

Am aratat ca realizarea exigentelor Fondului ar insemna diminuarea investitiilor in infrastructura si am propus sa ramanem in prezentul Acord, urmand sa mai discutam peste trei luni, cu evolutiile economice devenite deja realitate.

Cum a primit Fondul mesajul dumneavoastra?

Aceasta, cred, a fost si pozitia adoptata de Fond, dar nu exclud ca in scurt timp sa se incheie Acordul stand-by in varianta Guvernului Romaniei, dar cu mici ajustari. In nici un caz nu este admisibil sa revenim asupra introducerii cotei unice de impozitare, asupra reasezarii sistemului de pensii sau sa acceptam cresterea TVA.

Cand veti prezida prima sedinta de Guvern?

Imediat ce subiectele discutate vor implica prezenta mea acolo.

Exista cazuri in care oameni ai vechiului regim au incercat sa-si salveze pielea aducandu-va dosare?

Nu a existat nici un astfel de caz.

"E nepermis ca am intrat intr-o criza a medicamentelor"

Au fost suspiciuni ca sunteti implicat in orice decizie importanta care priveste institutiile statului. Sunteti, asadar, un sef de stat autoritar?

Sunt un sef de stat activ, nu autoritar. Asa cum am promis in campania electorala sunt si voi fi un sef de stat implicat in realitatile sociale si economice ale Romaniei. Transmit acum un mesaj public pe care l-am transmis si in direct Guvernului: este nepermisa intarzierea in elaborarea legislatiei care sa faca din evaziunea fiscala un act criminal pedepsit penal.

E nepermis ca, pana acum, actul normativ prin care trebuia eliminate din toata legislatia fiscala articolele ce dau posibilitatea diverselor institutii sa acorde reesalonari si scutiri la plata datoriilor la buget nu s-a facut.

E nepermis ca am intrat intr-o criza a medicamentelor si ii vizez pe cei dependenti de insulina. Nu avem nici o scuza sa spunem, chiar daca e adevarat, ca fostul Guvern a cheltuit 7000 de miliarde lei, cu anticipatie, din bugetul pe 2005. Problema compensatelor pentru diabetici nu trebuie sa existe.

"Nu inteleg emotiile politicienilor Aliantei"

Este aproape o regula ca la fiecare iesire publica sa abordati tema anticipatelor. Ati avut explicatii cu primul-ministru? Cum stau lucrurile cu Stolojan? Veti discuta cu liderii Coalitiei, asa cum au cerut ei?

In momentul de fata lucrurile sunt extrem de stabile in privinta lui Calin Popescu Tariceanu ca presedinte al PNL, dar si din punct de vedere al functiei de premier. Sper ca in luna mai, cand are loc Congresul, acelasi tip de stabilitate sa se astearna si in PD.

In conditiile in care nimeni nu pune problema ca Theodor Stolojan sa fie prim-ministru sau presedinte al PNL, nu inteleg emotiile politicienilor Aliantei. Intr-o eventuala campanie electorala Theodor Stolojan nu poate fi decat port-drapelul extrem de important al Aliantei. Chiar nu inteleg de ce atata emotie.

Referitor la o intalnire cu liderii Coalitiei, aceasta va avea loc imediat ce vor solicita oficial acest lucru si nu prin intermediul presei. Cu privire la anticipate trebuie sa recunosc faptul ca nu exista ziarist care sa-mi ia un interviu si sa nu ma intrebe despre acest subiect - al alegerilor anticipate. Eroarea mea este ca raspund.

Imaginati-va ca nu m-ati intrebat.

Stiti care este motivul real al indepartarii lui Cozmin Gusa din PD? Nu e mai periculos Gusa in afara partidului decat in partid?

Cozmin Gusa nu e periculos. A plecat din PD prin demisie fara sa astepte o dezbatere in interiorul partidului, iar daca e bun sau nu - e bun oriunde s-ar afla.

"PD isi va respecta angajamentele"

Estimati ca exista vreo posibilitate ca, in viitorul apropiat, sa asistam la vreo apropiere intre PD si PSD?

Este o chestiune a PD. Stiu ca Partidul Democrat are un angajament politic si de loialitate cu PNL si isi va respecta angajamentul.

Cine e in spatele zvonurilor privind casele si amantele dumneavoastra?

Nu stiu. Face parte dintr-o campanie care a starnit valva de cand sunt presedinte. Locuinta din strada Mihaileanu a fost trecuta in toate declaratiile de avere din ultimii trei ani. Apropierea mea de femei e arhicunoscuta. Am promovat femeile considerandu-le extrem de loiale si profesioniste, oameni cu care se lucreaza foarte bine.

Din acest punct de vedere nici o campanie nu ma va face sa-mi schimb abordarile.

Vi s-au adus acuzatii ca, prin numirea unor personalitati de prestigiu din fruntea unor ONG, in Guvern sau la Administratia Prezidentiala, ati distrus societatea civila. Cum comentati?

Este foarte important ca intr-un post ca cel de ministru al Justitiei sau de consilier prezidential pe probleme de politica externa sau pe probleme juridice sa fie numiti oameni neimplicati politic. Orice presedinte ar vrea sa aiba in jurul sau oameni valorosi si loiali.

Functia de presedinte, prin natura ei, cheama si la foarte multa loialitate, datorita gradului extrem de ridicat al informatiei care circula si datorita gradului inalt de confidentialitate pe care unele decizii ale presedintelui le implica.

Din acest motiv oamenii neimplicati politic, din societatea civila - oameni inteligenti si loiali - sunt o componenta a oricarei institutii prezidentiale din lume, fie ei blonzi sau cu barba.

Arhiva SRI predata CNSAS pana la sfarsitul anului

La sedinta CSAT, prima din mandatul dumneavoatra, ati decis declasificarea dosarului ICE Dunarea si predarea catre CNSAS a 12 kilometri din dosarele fostei Securitati, aflate in arhiva SRI. Ce urmeaza?

Arhiva ICE Dunarea va fi predata Arhivelor Statului si va fi libera la cercetare pentru oricine. Referitor la dosarele fostei Securitati din arhiva SRI, aceasta va fi predata la CNSAS pana la sfarsitul anului. Presupun ca cei 12 kilometri de dosare, a caror predare a inceput, vizeaza strict dosare ale informatorilor fostei Securitati.

Ceilalti sase kilometri ramasi de arhiva vor fi analizati de o Comisie mixta SRI-CNSAS si, inainte de sfarsitul anului, aceste dosare vor fi predate CNSAS.

Vi se pare o idee buna ca Radu Berceanu sa-i ia locul in Guvern lui Adriean Videanu?

Decizia apartine Partidului Democrat. Nu imi dau cu parerea.

Care este relatia dumneavoastra cu Regele Mihai?

Amicala. Este un fost sef de stat si ii voi acorda tot respectul cuvenit. Nici mai mult, nici mai putin.

De ce ati plecat furios, sambata, de la manifestarile de la Timisoara?

Am fost foarte bine dispus si urmare a modului in care m-au primit timisorenii si urmare a anumitor interventii facute acolo la 15 ani de la Proclamatia de la Timisoara.

Ce n-au stiut cei care au considerat plecarea mea drept intempestiva e ca a existat un protocol cu Societatea Timisoara in care eu si Majestatea Sa Regele Mihai trebuia sa asistam la decernarea premiilor Societatii Timisoara, dupa care trebuia sa plecam. Si eu si Regele am asistat pana la pauza.

De altfel, organizatorii nici nu ne-au asigurat un loc pentru a participa la dezbateri, ci in loja, pentru a privi la dezbateri. Si, cu certitudine, problema lustratiei era o dezbatere interesanta a societatii civile. Va asigur ca voi tine cont de concluziile dezbaterii publice privind lustratia.

Veti sustine un proiect de lege a lustratiei?

Sa-l faca odata.