Neintelegerile dintre PD si PNL sunt din ce in ce mai evidente.

Dupa ce primul ministru Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca are nevoie de sprijinul Coalitiei guvernamentale in vederea asumarii raspunderii parlamentare a Guvernului pentru pachetul de legi privind proprietatea, presedintele interimar al PD, Emil Boc, a declarat, ieri, ca democratii au primit foarte tarziu acest pachet de legi si ca trebuie supus unei analize foarte serioase.

«Asa-zisul pachet de legi»

"Am primit prima forma a asa-zisului pachet de legi care vizeaza regimul proprietatii, miercurea trecuta", a subliniat presedintele interimar al democratilor. In acest sens, Boc a adaugat ca s-a convenit cu toti reprezentantii coalitiei un termen de 14 zile pentru ca fiecare formatiune politica ce compune arcul guvernamental sa-si precizeze punctul de vedere si eventualele amendamente.

"PD isi va formula un punct de vedere oficial dupa ce va analiza si va trece prin Biroul Permanent National, in principiu pachetul de legi, evident, recunoscand valorile si virtutile proprietatii, dar cu respectarea regimului legal si a rigorilor statului de drept", a accentuat liderul democrat.

Berceanu nu e suparat pe liberali

La randul lui, vicepresedintele PD, Radu Berceanu, a declarat ca adoptarea rezolutiei "Pachetul Legilor Proprietatii" de catre Delegatia Permanenta a PNL si unde se stipuleaza ca liberalii isi asuma rezolvarea definitiva a problemei proprietatii in Romania" nu reprezinta o problema pentru Coalitie. "Intr-o guvernare unde exista mai multe partide, exista multe pareri".

Pe de alta parte, el a precizat ca actuala guvernare nu este una monocolora, unde "unii decid, iar ceilalti executa". In acest sens, el a precizat ca deciziile se iau prin consultari atat in interiorul partidului, cat si intre partidele care fac parte din Coalitia guvernamentala.

UDMR: Legea, cu amendamente

Presedintele executiv al UDMR, Tockaci Csaba, a subliniat ca Uniunea va propune amendamente pachetului de legi privind proprietatea. Pe de alta parte, el a precizat ca nu crede ca vor fi probleme legate de acest proiect din moment ce fiecare partid va aduce amendamente la acest pachet de legi. La randul lor umanistii vor avea si ei amendamente la pachetul de legi privind proprietatea.

Legea proprietatii

Pachetul legilor proprietatii include acte normative privitoare la legile fondului funciar, la restituirea proprietatilor imobiliare, cadastrul general, simplificarea procedurilor privind procesele funciare, incurajarea gruparii proprietatilor prin circulatia juridica a terenurilor. De asemenea, proiectul de lege prevede si restituirea lacaselor de cult aflate in proprietatea statului.

O problema care nu a fost rezolvata pana acum este cea legata de retrocedarea integrala, in natura a vechilor amplasamente. Acest obiectiv a fost stipulat si in cadrul rezolutiei PNL.

Totodata, in rezolutia adoptata saptamana trecuta se mentioneaza si faptul ca PNL solicita o pozitie comuna, atat in cadrul Aliantei PNL-PD, cat si in cadrul Coalitiei guvernamentale, pentru sustinerea legilor in Parlament.