Consiliul European de primavara al Bruxelles-ului anului 2005 s-a incheiat, Strategia de la Lisabona a fost relansata - iar premierul Popescu-Tariceanu a vorbit, jumatate din timpul alocat briefing-ului de final al vizitei sale la Bruxelles din timpul Consiliului, despre importanta respectivei Strategii pentru Romania. Ce legatura are, deci, Strategia de la Lisabona cu Romania?

Un raport elaborat de o echipa comuna a Grupului de Economie Aplicata (GEA) si a Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE), coordonata de Daniel Daianu, discuta in ce masura Agenda Lisabona poate parea, in acest moment, un lux pentru Romania.

Raportul a fost finalizat in noiembrie 2004, insa a fost lansat efectiv la inceputul lunii martie 2005, in cadrul unei reuniuni organizate de Centrul Roman de Informatii din Bruxelles.

Raportul recunoaste progresul facut in diverse domenii din Agenda Lisabona si furnizeaza de asemenea un numar de recomandari strategice pentru a imbunatati capacitatea Romaniei de a se adapta la aceasta. Acest progres, spun autorii, ar trebui judecat in primul rand pe plan intern, de vreme ce nici macar nu ne-am apropiat de performantele UE-25 la multe din obiectivele Agendei.

Raportul Romania and the Lisbon Agenda - EU accession and economic competitiveness, cu recomandarile orientative de strategie aici.