Cazul jurnalistilor rapiti reprezinta mai mult decat un caz de rapire intr-o tara straina cu grad mare de risc. El este expresia cea mai clara a unei probleme profunde a societatii romanesti: lipsa de morala si de valori autentice.

Acest caz absurd prin dimensiunea greselilor comise ridica in mod serios o intrebare legata de felul in care a fost posibil ca viata a trei oameni sa fie lasata in grija unui afacerist cu inalte conexiuni politice, dar cu serioase probleme legale. Departe de a lamuri lucrurile, informatiile scoase la iveala pe parcurs arata ca interesele sunt mult mai mari decat ne-am fi putut imagina.

Pentru ca Omar Hayssam a fost, dupa toate indiciile, in cercul de apropiati ai fostului presedinte, membru de seama al Partidului Social Democrat.

O intrepatrundere suspecta de interese politice si de afaceri a facut ca avertismentele unui fost sef al Politiei, generalul Pitulescu, privind conexiunile interne si externe cu crima organizata, sa fie pur si simplu ignorate.

Nu ar fi prima oara cand interesele personale sau de grup bat logica si morala conventionala.

Exista, inainte de Omar Hayssam, cazuri precum Nicolae Vacaroiu, a carui implicare in Banca de Investitii si Dezvoltare si in afacerea FNI este probata cu documente; exista exemplul ministrului integrarii, Hildegard Puwak, care a fost destituita din functie doar pentru a fi numita la Cotroceni, dupa un scandal cu fonduri europene.

Dar lumea politica nu este singura care pactizeaza cu lumea interlopa din ratiuni care tin de bani, putere sau influenta. In sanatate, in administratie sau in educatie, plaga imoralitatii s-a intins precum o epidemie de nestavilit.

Contracte in valoare de sute de milioane de euro au fost incheiate pentru sisteme ce nu au functionat niciodata, in timp ce invatamantul si sistemul de sanatate sunt la pamant. Restantele la buget depasesc cu mult incasarile din impozitul pe profit, in timp ce problema cresterii fiscalitatii se pune din ce in ce mai acut. Bogati sau saraci, corecti sau corupti, epidemiile nu iarta pe nimeni.

Este complicat sa explici unui adolescent ca are nevoie de educatie, daca are impresia ca nu invata nimic in scoala si daca vede in jurul lui oameni extrem de bogati, dar de o moralitate si cu o cultura mai mult decat indoielnica. Intreaga societate in care traim sufera de aceasta boala numita lipsa de valori si de norme morale.

De aici vin unele dintre cele mai grave probleme ale noastre, ca natiune. Si nu avem nici o sansa, in Europa sau in lume, pana cand nu vom adera la principiile societatii civilizate. Pactul cu diavolul nu este o solutie pentru a ajunge in paradis.