Dupa „Marfa si banii", din 2001, care a participat la Cannes in sectiunea „Quinzaine des Réalisateurs", cel mai recent film al lui Cristi Puiu, „Moartea domnului Lazarescu" a fost selectat in competitia de pe Croisette, de data aceasta la sectiunea „Un Certain Regard".

Un regizor familiarizat cu premiile si participarile la marile festivaluri, dupa pelicule de succes ca „Marfa si banii" si „Un pachet de Kent si un cartus de cafea", Cristi Puiu revine in atentia publicului festivalier cu „Moartea domnului Lazarescu". Cristi va lua din nou drumul Cannes-ului intre 11 si 22 mai, de data aceasta pentru a participa in sectiunea „Un Certain Regard".

E vorba despre o sectiune necompetitiva a selectiei oficiale, in care sint prezentate aproape douazeci de productii care vin din diferite spatii si culturi cinematografice, create de tineri regizori sau de maestri.

Dupa un scenariu de Cristi Puiu si Razvan Radulescu, ideea proiectului ii apartine regizorului si face parte dintr-o serie de sase lungmetraje intitulata „Sase povesti de la marginea Bucurestilor". „Am ales sa-l facem pe acesta primul, pentru ca era cel mai dificil din punctul de vedere al productiei.

Am avut 39 de nopti de filmare, care s-au desfasurat prin spitale, iar distributia numara peste 40 de personaje", explica autorul.

Personajul principal, Dante Remus Lazarescu (interpretat de Ion Fiscuteanu), are 63 de ani si locuieste singur intr-un apartament de bloc din cartierul bucurestean Balta Alba. Fata lui a emigrat in Canada, iar sotia i-a murit cu opt ani in urma. Batrinul ajunge in spital. De aici incepe cu adevarat intriga filmului, care vorbeste despre degradare, prabusirea umanitatii si inumanitate.

Din distributie fac parte: Ion Fiscuteanu, Luminita Gheorghiu, Mihai Bratila, Doru Ana, Dana Dogaru, Monica Birladeanu si Florin Zamfirescu.