Noul buget pe anul 2005 se va baza pe urmatorii parametri macroeconomici: deficit de 0,7% din PIB, crestere economica de 6% si inflatie de 7%. Desi controversele dintre autoritatile romane si expertii FMI legate de nivelul deficitului bugetar pe acest an nu s-au lamurit, Guvernul este nevoit sa rectifice bugetul pe acest an cat mai repede.

La constructia rectificarii bugetare, autoritatile romane vor merge pe un deficit bugetar de 0,7% din PIB, chiar daca echipa FMI sustine in continuare un nivel de 0,5% din PIB. „Rectificarea trebuie operata cat mai repede. Toate proiectele presupun cheltuirea banului public.

Daca se mai intarzie, nu vom mai avea de unde sa taiem cheltuieli pentru a ajunge la un deficit de 0,7% din PIB", au declarat surse apropiate negocierilor. Conform acestora, expertii FMI nu au oferit un raspuns oficial referitor la acceptarea unui deficit bugetar de 0,7% din PIB. „Oficial, FMI nu a spus da. Noi mergem pe 0,7% din PIB", au afirmat sursele citate.

Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a declarat, la intorcerea din vizita la Washington, ca discutiile cu oficialii FMI au decurs favorabil. „Prioritara este acum mentinerea echilibrului bugetar reflectat prin raportul dintre venituri si cheltuieli.

De aici, interesul pentru deficitul bugetar, iar nivelul de 0,7% din PIB este cel de care se apropie ambele parti", a declarat ministrul Finantelor Publice. Masurile prezentate de oficialii romani la Washington, destinate obtinerii unui deficit bugetar redus, constau in reduceri de cheltuieli si majorari de impozite.

Astfel, de la 1 aprilie au fost majorate accizele, de la 1 mai vor creste o serie de impozite directe, iar de la 1 iunie vor fi eliminate o serie de facilitati la aplicarea TVA. Din aceste masuri Guvernul estimeaza venituri suplimentare de 7.000 de miliarde lei.

In acelasi timp, deciziile privind reducerea cheltuielilor cu 25.787,1 miliarde lei se vor baza pe diminuarea sumelor alocate prin buget la majoritatea institutiilor si pe reducerea numarului de personal din administratia publica centrala.

Rectificarea bugetara va contine reducerea subventiilor si transferurilor cu 5.928,2 miliarde lei, diminuarea cu 20% a creditelor externe pentru ministere, cu o influenta de 9.109,2 miliarde lei, diminuarea cheltuielilor de capital cu 4.924,2 miliarde lei si reducerea imprumuturilor cu 703,6 miliarde lei.

Pentru reducerea deficitelor cvasi-fiscale, autoritatile de la Bucuresti s-au angajat sa creasca preturile la energie, gaze si caldura, sa finalizeze privatizarea companiilor de distributie a energiei electrice, sa disponibilizeze 6.000 de mineri, sa privatizeze CEC si BCR.

O delegatie a FMI a sosit in Romania, saptamana trecuta, pentru a purta discutii cu autoritatile de la Bucuresti privind relatia cu Fondul si integrarea Romaniei in UE. „Ar mai putea dura cateva saptamani sau chiar luni pana la stabilirea unui nivel de deficit bugetar", a declarat, vineri, la Bucuresti, Jeroen Kremers, director executiv al constituentei FMI din care face parte Romania.

Potrivit acestuia, Guvernul de la Bucuresti este decis sa finalizeze acordul cu FMI, insa va trebui sa manifeste in continuare prudenta in ceea ce priveste deficitele, inflatia si politica fiscala.