Premierul bavarez si presedinte al Partidului Crestin-Social (CSU), Edmund Stoiber, ameninta din ce in ce mai deschis cu un "NU" al bavarezilor fata de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, relateaza cotidianul "Munchner Merkur".

In cazul in care cancelarul federal Gerhard Schroder va refuza sa ia in considerare unele renegocieri cu Bulgaria si Romania si nu va adopta prevederi legale in vederea protectiei locurilor de munca din Germania, amenintate, conform politicianului bavarez, de

migratia fortei de munca, atunci Stoiber spune ca se vedea nevoit sa voteze impotriva ratificarii tratatelor de aderare ale Romaniei si Bulgariei in cadrul Bundesrat-ului.

Reamintim ca in camera superioara a Parlamentului german, opozitia crestina, laolalta cu cea liberala, detine majoritatea.

Iesirea la rampa a lui Stoiber se datoreaza unei fraze din tratatul de aderare, semnat luni la Luxembourg de reprezentantii Germaniei, si care prevede: "Statele membre UE vor depune eforturi ca cetatenilor romani sa le fie facilitat accesul pe piata muncii, conform prevederilor legale nationale. (...)

Posibilitatile de angajare a unor forte de munca romanesti in cadrul Uniunii Europene urmeaza a fi substantial imbunatatite o data cu aderarea Romaniei".

Este absolut inexplicabil cum a putut guvernul federal sa semneze un astfel de tratat in conditiile in care Germania se confrunta cu peste 5 milioane de someri, a conchis Stoiber.