Doina Cornea a dezvaluit ca Eugen Uricaru, presedintele Uniunii Scriitorilor, ar fi fost informator al Securitatii, purtind indicativul „Udrea". Uricaru sustine ca nu a fost informator, ci urmarit sub acelasi nume.

In urma cu citeva zile, Doina Cornea a cerut ca Eugen Uricaru sa demisioneze din fruntea Uniunii Scriitorilor (US) si sa nu candideze pentru un nou mandat de presedinte in iunie, intrucit ar fi fost informator al Securitatii. Intr-o adresa primita de la CNSAS, Doinei Cornea i se comunica faptul ca informatorul „Udrea" din dosarul sau de urmarire este Eugen Uricaru.

Uricaru si Cornea spun ca nu s-au cunoscut

Eugen Uricaru ne-a declarat ieri ca a fost contactat de catre ofiteri ai Securitatii in anii ’80, dar nu a semnat un angajament de informator si nici nu a dat informatii politiei politice. „Oricum, nu am cunoscut-o personal pe doamna Cornea inainte de 1989, deci nu aveam cum sa dau informatii despre domnia sa", ne-a spus Uricaru.

Doina Cornea ne-a confirmat ca nu l-a cunoscut pe Uricaru si ne-a mai spus ca nu stie cum ar fi putut acesta sa dea informatii despre ea. Ea nici nu-si mai aminteste natura informatiilor pe care Udrea le-ar fi dat Securitatii si pe care le-a gasit in propriul dosar.

Seful US a precizat ca el a fost urmarit de Securitate incepind din 1973 si ca in dosarul de urmarit avea, intr-adevar, numele de cod „Udrea". El crede ca de aici provine confuzia, adaugind ca CNSAS i-a trimis o adresa in care i se spune ca nu are dosar de informator.

Claudiu Secasiu confirma numele „Udrea"

„Astept ca doamna Cornea sau CNSAS sa dea publicitatii angajamentul meu de informator, document fara de care nu te puteai numi informator", ne-a spus Uricaru. El crede ca „atacul acesta este parte din lupta pentru conducerea Uniunii Scriitorilor".

Claudiu Secasiu, membru al Colegiului CNSAS, este convins ca Uricaru este informatorul „Udrea" din dosarul Doinei Cornea, dar nu poate preciza daca acesta a facut sau nu politie politica. El ne-a asigurat ca Uricaru nu poate avea o adresa CNSAS in care sa i se spuna ca nu are dosar de informator, pentru ca institutia spune doar daca cineva a facut sau nu politie politica.