La inceputul anilor ’80, ca Mitropolit al Moldovei, Teoctist a ajutat la promovarea lui Poli Iasi in Divizia A. Actualul Patriarh a deschis cutia milei si i-a dat lui Vasile Ianul, pe atunci presedinte la Politehnica, 200.000 de lei, o suma foarte mare pentru acea epoca. Actualul Patriarh spune ca donatia a fost facuta pentru ca echipa se afla la ananghie.

Incurcate sint caile Domnului, chiar si atunci cind ele se intersecteaza cu drumul spre stadion. Pe una dintre ele a ratacit si actualul Patriarh al Bisericii Romane, la inceputul anilor ’80, mai precis in 1981. Pe vremea aceea Mitropolit al Moldovei, Teoctist a fost cautat de Vasile Ianul, presedintele clubului Politehnica Iasi.

Echipa era pe primul loc in seria I a Diviziei B si avea nevoie de bani pentru a promova in prima liga. Un bun prieten din Nasaud al lui Vasile Ianul a povestit ca seful clubului s-a dus la Teoctist rugindu-l sa-i acorde un imprumut pentru echipa.

Sponsorizare cit trei Dacii

Fata bisericeasca a sprijinit initiativa lui Ianul si a dat 200.000 de lei pentru fotbal, bani pe care Ianul a promis ca ii returneaza. Cu aceasta suma, in 1981-1982 se puteau cumpara doua apartamente cu trei camere sau trei masini Dacia. Salariul mediu la acea vreme nu depasea 2.000 de lei, iar un fotbalist de Divizia B avea prime de victorie de circa 1.000 de lei.

Patriarhul a recunoscut ca a dat bani Politehnicii Iasi, dar nu-si mai aduce aminte decit ca echipa se afla la ananghie si a vrut sa faca un bine comunitatii ajutind la sustinerea clubului. PF Teoctist a mai spus ca nu isi mai aminteste daca imprumutul a fost insotit de acte contabile.

Ianul a fost parolist

Presedintele Iasiului a reusit promovarea, cistigind Seria I cu 48 de puncte, dupa ce a depasit Gloria Bistrita si Unirea Focsani, ambele cu cite 42 de puncte. Antrenorul echipei era Gheorghe Constantin, iar in lotul care a readus Iasiul in prima Divizie se regaseau nume sonore, precum Simionas sau Romila.

Dupa succes, Ianul s-a dus la Teoctist pentru a-i inapoia banii, dar Mitropolitul a refuzat sa-i mai primeasca si i-a lasat echipei. Manevrele de acest gen nu erau singulare in vremea aceea. Multe echipe traiau din obolul abatoarelor, al cramelor sau al altor surse de bani negri din zonele in care vreun prim-secretar mai ambitios voia echipa de fotbal in „A".

Fost jucator international si avocat de talent, Vasile Ianul a apelat insa la o sursa mai mult decit ortodoxa. Biserica avea in epoca un statut aparte, colaborarea ei cu Securitatea fiind de notorietate. Bani erau destui, iar Ianul a stiut sa ii ia de sub sutana pentru a-i muta in buzunarele treningului.

Papa are abonament la Bayern München

Biserica si sportul au avut intotdeauna o relatie buna. La noi, exista chiar o echipa de fotbal formata exclusiv din calugari, iar fotbalistii isi amintesc de cele sfinte la fiecare intrare pe gazon si inaintea fiecarui meci important.

Fostul selectioner al nationalei de fotbal, Anghel Iordanescu, se sfatuia cu duhovnicul sau inainte de fiecare partida importanta, iar imaginile cu icoanele sarutate in spatele bancii tehnice sint intiparite pe retina microbistilor. Nici in exterior lucrurile nu stau altfel.

Papa Ioan Paul al II-lea a fost portar de fotbal in tinerete, iar succesorul sau, Papa Benedict al XVI-lea, a primit, la o zi dupa instalarea oficiala, abonamentul cu numarul 100.000 la echipa Bayern München.

PF Teoctist si-a cerut transferul la Iasi

PF Teoctist este al zecelea dintre cei unsprezece copii ai familiei Dumitru si Marghioala Arapasu, din Tocileni-Botosani, fiind botezat cu numele Toader. Si-a inceput viata monahala de la 13 ani, in 1928, in Schitul Sihastria Voronei, din Botosani, facind seminarul la Neamt si Cernica. Numele de Teoctist l-a primit pe 6 august 1935, cind a fost tuns in monahism la Manastirea Bistrita.

La Iasi a ajuns in 1945, cind a absolvit Facultatea de Teologie a Universitatii Bucuresti si si-a cerut transferul, detinind, pe rind, functiile de mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane, exarh al manastirilor si vicar administrativ al Mitropoliei.

Timp de un an a urmat acolo cursurile Facultatii de Litere si Filosofie, in 1950 fiind ales episcop-vicar al Patriarhiei, cu titlul de Botosaneanul. Dupa ce a fost succesiv Episcop de Arad si Mitropolit al Olteniei, pe 12 octombrie 1977 s-a intors la Iasi ca Arhiepiscop si Mitropolit al Moldovei si Sucevei, functii ce l-au propulsat in 1986 in scaunul de patriarh.

Dupa revolutie, numele sau a fost implicat in mai multe scandaluri, fiind suspectat ca a colaborat cu Securitatea si ca nu s-a opus demolarii bisericilor. Nimeni nu l-a „suspectat" insa pina acum ca ar fi si microbist. (M. CORLATAN)

Vasile Ianul - inger si demon

Fotbalist de lot national, arbitru foarte talentat si avocat de succes, Vasile Ianul, in imagine (dreapta), alaturi de Dumitru Dragomir, se zbate acum in mizerie si a fost grav bolnav, fiind amenintat chiar cu pierderea vederii. Uitat de familie, traieste la Nasaud, cu ajutorul preotilor din localitate, el fiind unul dintre cei care a dat bani multi pentru Catedrala Ortodoxa din orasul natal.

A avut mari probleme cu legea, fiind condamnat in 1999 la 12 ani de inchisoare si eliberat inainte de Craciunul lui 2001, dupa ce a „topit" conturile de la clubul Dinamo Bucuresti, al carui presedinte controversat a fost.

Ianul a condus clubul in perioada marilor transferuri din 1990, cind zeci de jucatori in alb si rosu au fost vinduti in strainatate, prejudiciul pus pe seama fostului conducator fiind de doua milioane de dolari.

Ianul a fost de multe ori acuzat de grandomanie, dar are un suflet urias, calitate care nu avea sa conteze insa absolut deloc la controalele financiare din 1997-1998, cind au fost evidentiate lipsuri de milioane de dolari. Ianul avea obiceiul sa lase bacsisuri fabuloase, care uneori ii ingrozeau pe beneficiari.

Se spune ca lasa 200 de dolari baiatului care ii cara bagajele la hotel, iar o deplasare urgenta in strainatate, de la Milano la Geneva, a facut-o cu taxiul. Procesul a fost redeschis la cererea Ministerului de Interne, club care patrona clubul Dinamo la acea data.