Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin a declarat, intr-un interviu acordat BBC, ca tara sa este pregatita se renunte la importurile de energie din Rusia, daca acestea pun in pericol suveranitatea tarii.

"Suntem gata sa traim in frig, sa inghetam fara gazul din Rusia, daca vor majora pretul sau ne vor deconecta de tot. Noi suntem gata si la alte masuri pe care cineva le poate introduce impotriva Moldovei. Noi nu vom ceda niciodata din integritatea, suveranitatea, independenta patriei, oricat ne-ar costa pe noi", a declarat Voronin.

Presedintele de la Chisinau a mai spus ca se asteapta ca atat Rusia, cat si regimul lui Igor Smirnov sa raspunda blocadei economice impuse de Moldova Transnistrei, prima prin sanctiuni economice, cealalta, prin masuri mult mai violente. "Nu exclud nimic, nici un conflict armat, noi stim cu cine avem de-a face", a mai spus liderul moldovean.

Presedintele Moldovei a mai anuntat ca acceptarea UE si a SUA in formatul de negociere pentru problema transnistreana a determinat Chisinaul sa revina la masa negocierilor.

El si-a mai exprimat speranta ca planul propus de Ucraina pentru rezolvarea conflictului din Transnistria, planul Iuscenko, va avea un rezultat pozitiv, mai ales ca "acesta este o initiativa comuna cu Republica Moldova si cu organismele europene".

Seful statului moldovean a mai salutat noua politica a Ucrainei, care a incetat jocul duplicitar si sprijinul voalat al regimului secesionist de la Tiraspol.

"Romania va deveni membra a UE si noi vom primi statutul de tara vecina a UE. Iar pentru UE si NATO nu este indiferent ce se petrece la hotarul lor cu Moldova si chiar in Moldova insasi", a mai declarat Vladimir Voronin in interviul pentru BBC.

UE monitorizeaza granitele

Comisarul european pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner, va efectua, joi si vineri, o vizita in Republica Moldova, pentru a lansa o misiune de asistenta a UE la frontiera dintre aceasta tara si Ucraina. Misiunea europeana de asistenta trebuie sa inceapa la 1 decembrie si va se va extinde pe o perioada de doi ani.

UE va asigura asistenta pentru monitorizarea granitelor intrucat in iunie, presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, si omologul sau moldovean, Vladimir Voronin, au solicitat sprijin comunitar pentru crearea unui sistem international de supraveghere a frontierei dintre cele doua tari.