Batalia pentru BCR a intrat in linie dreapta, urmind a fi selectate cele doua finaliste. Acum exista sapte petitori. Unii incearca sa-si consolideze prezenta pe piata regionala, altii vor sa intre in premiera pe aceasta piata.

Aflati din analiza Hotnews.ro cine sint competitorii, care sint strategiile lor, si de ce e considerata Deutsche Bank favorita. Tot din aceasta analiza aflati ce vrea sa faca statul cu banii obtinuti din vinzarea celei mai mari banci din Romania.

Cei sapte competitori intrati in cursa pentru BCR sint: Banco Comercial Portugues (Portugalia), National Bank of Greece, Banca Intesa (Italia), Deutsche Bank

AG (Germania), Erste Bank AG (Austria), Dexia (grup franco-belgian) si BNP Paribas (Franta).

Alte doua grupuri bancare, care-si anuntasera initial interesul pentru BCR, s-au retras din competitie: grupul belgiano-olandez Fortis si banca belgiana KBC.

Ce va cumpara cistigatorul

Potrivit grilei de punctaj stabilita de comisia de privatizare a bancii, pretul va fi cel mai important criteriu de departajare a concurentilor. Pretul oferit va reprezenta 90% din grila, iar criteriile tehnice - doar 10%.

Castigator va fi declarat ofertantul care va avansa cel mai mare pret pentru pachetul de 61,88% din actiunile BCR. Acesta va dobandi o cota de piata de aproximativ 25% din sectorul bancar romanesc, precum si un brand aproape ireprosabil.

Cistigatorul va mosteni insa si o serie de probleme, doua dintre ele fiind modernizarea sistemului IT al bancii si restructurarea de personal. In acest moment, conform oficialilor BCR, banca are aproape 11.000 de angajati.

Cumpararea BCR va atrage achizitionarea altor citorva companii de succes la carea banca este actionar majoritar. Este vorba despre BCR Leasing, BCR Securities, BCR Asigurari, BCR Asset Management, Anglo-Romanian Bank si BCR Chisinau.

De ce sint atractive BCR si Romania

Sistemul bancar din Romania este deja dominat de straini, care detin, in acest moment, 68% din actiunile tuturor bancilor din piata. Ca si in restul tarilor din sud-estul Europei, bancile romanesti sint o tinta preferata pentru grupurile occidentale puternice, care incearca sa-si asigure o felie cit mai consistenta dintr-un sector aflat in continua crestere.

La finalul anului 2004, bancile austriece erau cele mai active pe piata romana, detinind 22,8% din acest sector, fiind urmate de bancile din Grecia si Italia.

Conform firmei de consultanta Roland Berger, in 2004 sectorul de retail bancar a totalizat in Romania 3 miliarde de dolari (4,5 din PIB), in timp ce in tarile din zona euro acest sector ajunge la 48,5% din PIB. Cu alte cuvinte, potentialul sectorului bancar din Romania este imens.

De altfel, intreaga economie autohtona este remarcata pentru cresterea exponentiala din ultimii ani, precum si pentru prognozele pentru urmatoarea perioada. In 2004, cresterea economica a Romaniei a fost de 8,3 procente, iar pentru urmatorii doi ani este anticipata o crestere anuala de circa 6 procente.

Ce va face Romania cu banii din privatizare

Conform estimarilor unor firme de consultanta, valoarea de piata a BCR ar fi de aproximativ 5 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca valoarea actiunilor scoase la vinzare ar fi de aproximativ 3 miliarde de euro. Aceasta ar fi cea mai mare suma obtinuta vreodata de Romania dintr-o privatizare.

La acest moment, inainte de vinzarea propriu-zisa, se pun doua intrebari: cum vor fi incasati banii pentru BCR si ce va face statul cu ei.

Conform unor surse din Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), autoritatile vor incerca sa negocieze cu cistigatorul licitatiei plata unei parti cit mai consistente din pret in perioada imediat urmatoare semnarii contractului.

"Este nevoie de aporturi substantiale la bugetul de stat, care sa acopere deficitul prognozat pentru 2006. Din acest motiv, se va incerca, probabil, o negociere care sa nu dea posibilitatea cistigatorului licitatiei pentru BCR sa esaloneze plata pe o durata foarte mare de timp", ne-a declarat sursa citata.

In ceea ce priveste destinatia ulterioara a fondurilor din privatizarea BCR, aceasta nu a fost inca discutata in detaliu, mai ales ca inca nu se stie, nici macar aproximativ, pretul final.

Exista insa deja citeva calcule clare facute de Ministerul de Finante, legate de gaurile date in buget de masurile privind reducerea contributiilor la somaj si a CAS.

Astfel, potrivit Finantelor, diminuarea cu 0,5% a contributiei la bugetul asigurarilor de somaj va avea ca rezultat o scadere la bugetul general consolidat de 282,7 milioane lei RON, iar reducerea CAS cu 1,5% va avea ca urmare o scadere la bugetul general consolidat de 814,7 milioane lei RON. In total, aproximativ 1,1 miliarde RON, adica peste 350 milioane EURO, si asta numai pentru anul 2006.

In plus, mai exista trebuie luat in calcul si efortul bugetar necesar recorelarii pensiilor, care se cifreaza la alte citeva sute de milioane de euro, si tot in 2006.

Acestea sint, conform surselor noastre, citeva dintre destinatiile catre care vor fi directionate primele transe de bani oferite de cistigatorul licitatiei pentru BCR.

Competitorii

Deutsche Bank

Cea mai mare banca din Germania si unul dintre colosii Europei. Primul anunt privind interesul Deutsche Bank pentru Romania a fost facut in februarie 2005, de catre vicepremierul George Copos, intr-o perioada in care privatizarea BCR era inca destul de indepartata.

Deutsche Bank a dat primele semne ale interesului pentru pietele emergente abia anul trecut, dar Estul Europei nu era considerat o prioritate pentru germani. A venit insa o concediere in masa a angajatilor din City-ul londonez si din Germania, si toata lumea a inteles ca Deutsche are intentii serioase. Primii pasi au fost facuti spre India si China, iar acum urmeaza Romania.

Surse apropiate procesului de privatizare, preluate de prestigiosul saptaminal economic Thebusinessonline, sustin ca Deutsche Bank este favorita pentru cistigarea licitatiei pentru BCR. Conform acestor surse, nemtii au facut o oferta exceptionala, care le da dreptul sa spere ca sint favoriti detasati.

Conform publicatiei citate, favorite pentru intrarea in finala "in doi" pentru BCR, alaturi de Deutsche Bank, sint Erste Bank si Intesa. Outsiderii sint BNP Paribas si Banco Comercial Portugues.

De ce sint nemtii atit de decisi sa intre in Romania? Pentru ca, pina in acest moment, au neglijat aceasta piata, de al carei potential au inceput insa sa fie extrem de interesati.

Si pentru ca planurile lor de expansiune globala includ si Europa de Est, iar Romania – aflata cu un picior in UE – are si stabilitatea necesara, dar si o piata extrem de atragatoare pentru o banca ce si-a cam epuizat posibilitatile de dezvoltare pe piata occidentala.

Dezavantajul Deutsche Bank in aceasta cursa rezida insa tocmai in lipsa acesteia de pe piata romana. Analistul Dirk Kepler, de la firma de consultanta Kepler Equities, sustine ca bancile deja prezente in Romania au posibilitati mai bune de a fructifica o achizitie precum BCR.

Erste Bank

Austriecii de la Erste Bank s-au remarcat printr-o campanie furibunda de achizitii sau fuziuni in estul Europei, cucerirea unei felii semnificative din aceasta piata fiind unul dintre pilonii strategiei de dezvoltare a bancii.

Erste Bank detine banci precum Novosadska (Serbia), SLSP (Slovacia), CS Bank (Cehia) sau Postabank (Ungaria). Achizitionarea BCR ar pozitiona Erste pe locul 2 in Europa Centrala si de Est, un obiectiv asumat clar de conducerea bancii austriece.

Presedintele-director executiv al Erste, Andreas Treichl, a confirmat, pentru publicatia maghiara Portfolio, interesul imens al bancii pentru BCR. Treichl sustine ca "batrina Europa a atins maximul potentialului sau de crestere, asa ca e nevoie de o reorientare catre pietele emergente".

Care sint cele mai fierbinti puncte de pe harta pentru Erste? Serbia si Romania. Acestea sint vazute de presedintele Erste drept limite ale unui areal geografico-economic care va aduce o crestere exponentiala a bancii austriece.

"Penetrarea bancilor pe piata romaneasca este, inca, foarte mica, si exista un potential imens pentru noi", a mai spus Treichl. "Este surprinzator sa vezi cit de mult timp le-a luat unor mari institutii financiale sa-si dea seama ca Europa Centrala si de Est este o regiune extrem de atractiva", a mai spus Treichl, facind referire evidenta la jucatori importanti, precum Deutsche Bank.

Banca Intesa

In portofoliul grupului bancar italian Intesa intra Central European International Bank (a patra banca din Ungaria), Vseobecna Banka (locul doi in Slovacia), Privredna Banka (nr. 2 in Croatia) si Delta Bank, (nr. 2 in Serbia - Muntenegru). Intesa are o politica agresiva in tot estul continentului, recent manifestindu-si dorinta de a cumpara o banca de marime mijlocie din Rusia.

Unul dintre avantajele preluarii de catre Intesa a BCR este constituit de numarul mare de firme italiene sau romano-italiene existente in Romania, fapt recunoscut de unul dintre oficialii bancii.

Dar marele cistig pe care l-ar avea Intesa din preluarea BCR ar fi consolidarea pozitiei sale pe piata central si est-europeana. De altfel, surse din AVAS ne-au declarat ca oferta tehnica a italienilor este una dintre cele mai bune din punct de vedere tehnic, iar din punct de vedere financiar este intre primele patru.

National Bank of Greece

Banca Nationala a Greciei, prima banca greaca dupa marime, este deja prezenta in Romania, unde a inregistrat rezultate foarte bune. De aceea, grecii sint decisi sa lupte serios pentru BCR, constienti de potentialul pietei bancare din Romania.

Analistii Eurobank se asteapta ca National Bank of Greece sa depuna o oferta substantiala pentru BCR, deoarece grecii vor sa-si intareasca pozitia in Balcani.

De altfel, National Bank of Greece dispune de lichiditati exceptionale, dupa vinzarea filialei sale Atlantic Bank din SUA. Conform unor analisti independenti, citati de publicatia Kathimerini, 2005 va aduce un capital excedentar de 920 milioane de euro pentru National Bank of Greece.

Banco Comercial Portugues

Millenium BCP este cea mai mare banca privata din Portugalia. Inscrierea sa in cursa pentru BCR a fost o surpriza pentru analisti, BCP fiind considerata insa un outsider clar.

Cu toate acestea, BCP este deja prezenta in aceasta regiune, detinind o banca poloneza si una din Grecia. Pentru a conta in cursa pentru BCR, portughezii au vindut actiunile pe care le detineau la Banca Intesa.

BNP Paribas si Dexia

BNP Paribas este una dintre cele mai mari banci franceze. Desi Franta a fost un suporter real al Romaniei in procesul de integrare, marile grupuri bancare din Hexagon au ocolit cu obstinatie Romania. BNP face acum un prim pas pentru a recistiga terenul pierdut in fata germanilor, austriecilor sau grecilor, dar analistii considera ca BNP Paribas este un outsider in cursa pentru BCR.

Acelasi lucru este valabil si pentru Dexia, un grup bancar franco-belgian.