Dupa ce Romania a pierdut anul trecut investitii de aproape 100 de milioane de euro, trei companii internationale renuntand la locatiile de aici in favoarea Poloniei si Bulgariei, anul acesta alte trei proiecte de investitii, in valoare de peste 600 de milioane de euro, sunt pe cale sa se prabuseasca.

Reprezentantii statului roman spun ca investitorii migreaza pentru ca nu primesc ajutoare de stat. Analistii sustin insa ca, inaintea ajutoarelor de stat, investitorii vor stabilitate fiscala si predictibilitate.

Potrivit presedintelui Agentiei Romane pentru Inves-titii Straine (ARIS), Ana-Maria Cristina, cele trei proiecte de investitii care apartin firmelor Calsonic Kansei-Japonia, Egger-Austria si Moser Baer-India sunt pe cale sa se destrame. Firma japoneza a anuntat ca vrea sa investeasca 100 de milioane de euro pentru constructia unei fabrici de componente auto in parcul industrial Ploiesti.

Egger a programat investitii de 210 milioane de euro intr-o fabrica de prelucrare a lemnului in Suceava, iar Moser Baer intentioneaza sa aloce 300 de milioane de euro pentru o fabrica de CD-uri in judetul Giurgiu. „Cei trei investitori au solicitat scheme individuale de ajutor de stat, dar cum legislatia nu ne permite trebuie sa asteptam adoptarea modificarilor la legea privind investitiile.

Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla daca nu le-am acorda aceste facilitati", a declarat agentiei Mediafax presedintele ARIS. In acest moment se lucreaza la o strategie guvernamentala in domeniul acordarii ajutorului de stat, sub coordonarea ministrului Gheorghe Pogea. Ana-Maria Cristina a adaugat ca legea privind investitiile va fi adoptata dupa finalizarea acestei strategii.

Luna aceasta e gata strategia

„Romania trebuie sa aiba o strategie in ceea ce priveste politica ajutoarelor de stat, catre care domenii vor fi orientate, cine vor fi furnizorii acestora, astfel incat, dupa integrarea in UE, schemele de ajutor de stat sa fie clare si transparente, in acord cu prevederile Comisiei Europene privind concurenta", a precizat, pentru SFin, Gheorghe Pogea, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic.

Pana pe 28 februarie, o echipa formata din reprezentanti ai Consiliului Concurentei si ai ministerelor economiei si integrarii europene va finaliza proiectul de strategie privind acordarea ajutoarelor de stat.

„Trebuie sa stim in ce domenii vor fi ele date, conform politicii la nivel european, de o maniera transparenta, astfel incat sa nu ne mai trezim, din aceasta perspectiva, ca ajutoarele de stat fie sunt acordate cu prea mare zel, fara sa aduca efecte, fie nu servesc domeniilor de interes public pentru care vom putea face eforturi", a adaugat Pogea.

Ministrul spune ca strategia va urmari daca acestea vor servi scopului pentru care sunt acordate. Draftul strategiei va fi gata la sfarsitul lunii si va intra apoi in sedinta de guvern. Dupa aceea, fiecare investitor va sti la ce sa se astepte de la statul roman atunci cand ia decizia sa vina aici.

„Acesta este motivul pentru care, daca definim domeniile de acordare a ajutorului de stat, valoarea, intensitatea ajutorului, conditiile in care se acorda, de o maniera clara si transparenta, scrisa pe un document, investitorii stiu despre ce este vorba si acele lucruri vor fi clare pentru toata lumea.

Acum, nefiind o astfel de strategie, fiecare vine si cere: am nevoie sa ma sprijiniti intr-un anume domeniu, am nevoie de utilitati, am nevoie de ajutor de stat pentru pregatirea persoanelor pe care le angajez in viitoarea mea activitate s.a.m.d.", explica ministrul de stat.

Articol integral in Saptamana Financiara