Noile proceduri fiscale recunosc achitarea impozitelor chiar daca s-au facut la gramada, pe acelasi ordin de plata. Sanctiunile aplicate de Fisc pentru intarzieri cauzate de date diferite ale platilor pot fi contestate cu succes, spun reprezentantii ANAF.

Indiferent de impozitul datorat de un contribuabil, regulile jocului trebuie sa fie aceleasi in relatia cu Fiscul. Pentru asta exista Codul de procedura fiscala. Agentia Nationala de Administrare Fiscala are o unitate speciala de reglementare a procedurilor fiscale. Coodonatorul acestei unitati, Tanti Anghel, spune ca exista reguli procedurale care nu sunt aplicate ca atare.

Exemplul luat in calcul este obligatia ca plata impozitelor si taxelor sa se faca distinct, pe fiecare obligatie datorata statului. "Sunt foarte multe ordine de plata pe care contribuabilii pun la un loc atat principalul (impozit, n.r.) cat si accesoriul (sanctiunile pentru intarziere, n.r.)", explica Tanti Anghel.

Doua obligatii intr-un cont

Din aplicarea gresita a procedurilor iese scandalul intre platitorii de impozite si Fisc. Contribuabilul stie ca a dat banii, chiar daca incorect, din care cauza administratia nu-i recunoaste plata.

Practic, daca banii pentru doua obligatii bugetare apar pe acelasi ordin, ei se duc intr-un singur cont, ceea ce da ocazia statului sa constate ca in contul destinat celei de-a doua taxe nu figureaza nici o plata.

Foarte importanta este si data de efectuare a platilor, atrage atentia specialista de la ANAF. Data platii este data debitarii contului, dar plata ajunge la organul fiscal printr-un mesaj electronic, in vreme ce hartia (ordinul de plata) nu ajunge.

"Am avut situatii in care intre data platii din mesajul electronic si data de pe hartie era o diferenta de o zi", spune Tanti Anghel. In aceste cazuri, Fiscul are dreptul sa calculeze accesorii, adica sanctiuni pentru intarzierea platii. "Nu este corect, pentru ca, in Codul de procedura, se spune ca dovada se face pe extrasul de cont al contribuabilului.

Daca vi s-au calculat penalitati, contestati actul si veti castiga", afirma directorul ANAF pentru proceduri fiscale.

Relatia mama-fiica

Exista reglementari care duc la recunoasterea platii la data la care a fost facuta de drept. O decizie a Comisiei Fiscale Centrale a solutionat cazul unei erori de plata survenite in relatia dintre o firma si filialele sale.

Platile ar fi trebuit efectuate de catre sediile secundare, care erau puncte de lucru cu mai mult de cinci salariati, deci aveau de achitat separat propriile obligatii fiscale, pe propriile coduri de identificare.

Lucru care nu s-a intamplat pentru ca filialele au platit din conturile lor, dar pe codul de identificare al sediului central. Fiscul a operat plata in contul firmei-mama, iar pentru filiale a calculat accesorii.

Comisia Fiscala Centrala a decis insa, la cererea contribuabilului, ca plata este valida. Tot printr-o decizie a comisiei s-a indreptat o situatie prin care un ordin de plata corect intocmit de platitor a fost procesat gresit de catre banca.

Exista "goluri" care trebuie umplute, mai ales in privinta actelor administrative emise de Fisc. Printre acestea, spune Tanti Anghel "ne-am propus si n-am reusit inca sa rezolvam compensarea de drept". Acest caz apare cand exista obligatii reciproce intre stat si contribuabil. Compensarea ar trebui sa se opereze la data la care cele doua creante se intalnesc, indiferent de data constatarii.

Fara facturi si dischete

"Vom scapa de chinul facturii fiscale, asa cum o cunoastem noi azi, cu trei stampile si doua semnaturi?" Intrebarea a stat pe buzele tuturor contabililor participanti la Seminarul National de Fiscalitate organizat de Rentrop & Straton.

De partea cealalta a baricadei, trei femei de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF): Alice Gheorghiu, director in Directia Generala de Gestiune a Impozitelor si Contributiilor, Mihaela Hutanu si Suzana Chiriac, directori in Directia de Indrumare si Asistenta a Contribuabililor.

Articol integral in Banii Nostri