Afaceri asupra carora planeaza multe semne de indoiala. Aceasta este, in linii mari, harta industriei energetice romanesti.

Alro Slatina, Azomures, Luxten, SMR Bals, Elsid Titu, Enol, Lafarge Romcim, Europec, Electrocarbon. Acestia sunt mare parte dintre consumatorii eligibili si furnizorii licentiati care au contracte incheiate cu Hidroelectrica. In martie 2003, Hidroelectrica semneaza un contract de export de energie electrica cu firma EFT Serbia, pentru o cantitate de maxim un TWh/an la un tarif de 25,7 euro MWh.

In aprilie 2004, in baza HG nr. 1.599/2003 si 455/2004 prin care se vor finanta din export de energie electrica lucrarile contractului de retehnlogizare de pe Oltul inferior, s-a semnat contractul cu firma mama a EFT din Elvetia, care presupunea o cantitate de maximum doi TWh pe an, pe o perioada de sapte ani, la un pret de livrare de 29 dolari/MWh.

Scandalul firmelor de apartament care controleaza piata de energie electrica, declansat din biroul presedintelui Traian Basescu, incepe sa-si faca simtit efectul in randul consumatorilor eligibili. Multi furnizori vor muri in 2006 si mai multi in 2007.

E semnalul ca piata incepe sa se maturizeze. Granita dintre comision si viziune strategica ar putea sa fie depasita de cel mult cinci jucatori de pe piata. Restul vor muri parasiti de clientii traditionali, care ori s-au privatizat, ori schimba regulile jocului. "Firmele de apartament trebuie sa aiba foarte multi bani in spate ca sa supravietuiasca. Vorbim de o piata extrem de lichida.

Cei mai puternici vor fi cei care vor achita energia electrica in avans", spune Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). El crede ca scandalurile izbucnite anul trecut au fost provocate de competitia extrem de puternica de pe piata. "A fost anul in care luptele s-au mutat in ziare", spune el.

Acum, pe piata de furnizare a energiei electrice, opereaza efectiv in jur 30 de companii, dar peste 100 au obtinut licenta. In Romania, se vand anual peste 50 TWh. In bani, e greu sa stabilesti o valoare pentru ca e vorba de mai multe niveluri, energia hidro fiind cea mai ieftina. In aceasta iarna, in Romania au fost produsi 10.000 MWh de energie electrica. Un nivel asemanator celui din 1989.

In perioada 2004-2005, termocentralele Turceni, Rovinari, Craiova - au avut preturi reglementate intre 30 si 40 de dolari MWh.

Accesul la piata concurentiala de energie electrica al Hidroelectrica a fost de 40% in anul 2004 si, respectiv, in medie, 69% pentru anul 2005 (in stricta corelare cu gradul de deschidere al pietei de energie electrica din Romania, care a evoluat de la 40% in ianuarie 2004, la 55% in ianuarie 2005 si a atins 83,5% incepand cu iulie 2005).

Hidroelectrica a semnat in martie 2003 un contract cu firma EFT din Serbia pentru o cantitate de maxim1 TWh an, la un tarif de peste 25 Euro MWh.

In aprilie 2004 in baza a doua hotarari de guvern care stabileau finantarea din export de energie electrica a lucrarilor de retehnologizare de pe Oltul Inferior,s-a semnat un inca un contract cu EFT Elvetia pentru o cantitate de 2 TWh an pe o perioada de sapte ani.

Tot in 2003 firma EGL Elvetia a semnat un contract pentru energie de varf care a intrat in vigoare in aprilie 2005 la pretul de peste 29 euro mwh. Contractele au fost renegociate anul trecut, iar ambele firme platesc acum mai mult cu cel putin un dolar pe MWh.

Articol integral in Capital