Taxele platite de elevii Scolii Romano-Americane se duc spre trei societati, sunt incasate doar de una si nu apar in nicio evidenta contabila.

Ambasada SUA si-a facut „firma" pentru a colecta bani din educatie si pentru a plati impozitele aferente catre statul roman. Diplomatii americani nu vor sa divulge insa marele secret.

Guvernul SUA, la el acasa, a instituit un tratament fiscal preferential pentru scolile publice si a „impovarat" sarcina asupra celor private. Acelasi guvern, de data asta peste mari si tari, in Romania, considera ca scolile private americane trebuie sa aiba parte de o sarcina fiscala cat mai usoara, daca nu zero.

Astfel, „The American International School of Bucharest", pe romaneste Scoala Romano-Americana din Pipera, nu plateste nici macar impozitele si taxele locale, pe langa cele pe profit, de care, potrivit legii, este oricum scutita. De altfel, problema concurentei neloiale dintre scolile de stat si cele private este una cat se poate de actuala.

Primele „beneficiaza" de tratamente fiscale preferentiale in toate statele. Este, de fapt, una dintre modalitatile prin care se pun bete in roate institutiilor de educatie private.

Scrisoarea cu bucluc....

In plus, se pare ca autoritatile romane nu pot verifica daca „The American International School of Bucharest" desfasoara sau nu activitati comerciale, impozabile potrivit legii. Si asta pentru ca au nevoie de... acordul Ambasadei SUA. Aceasta insa neaga faptul ca s-ar fi impotrivit efectuarii unui control la sediul institutiei. „Nu am afirmat niciodata ca scoala are statut diplomatic.

Am fost mirat de unele dintre articolele recente din presa potrivit carora ne-am prevalat de imunitate diplomatica. Totusi trebuie precizat ca scoala a fost creata de Ambasada SUA, ambasadorul alege membrii consiliului, eu sunt presedintele consiliului si sunt si oficial al SUA", a declarat, pentru „Saptamana Financiara", adjunctul ambasadorului SUA la Bucuresti, Frank A. Taplin.

Diplomatul in cauza o intoarce ca la Ploiesti cand este intrebat daca are cunostinta de o scrisoare oficiala a ambasadei catre Ministerul Afacerilor Externe.

Actul respectiv se pare ca circula „liber" prin Ministerul Finantelor Publice si, potrivit celor care l-au vazut, Ambasada SUA trage serios de urechi Guvernul Romaniei ca ANAF se baga intr-o afacere interna a Statelor Unite si vrea sa controleze financiar institutia din Pipera.

Ba chiar se pare ca limbajul folosit de cei care au redactat scrisoarea este mai mult decat nediplomatic, asta ca sa nu spunem amenintator. „Nu voi comenta in legatura cu comunicarile diplomatice, o sa va spun doar ca am precizat Guvernului Romaniei ca scoala este strans legata de ambasada si de Departamentul de Stat.

Am facut o propunere sa se formeze un grup comun de lucru si suntem gata sa discutam deschis si pragmatic cu reprezentanti ai Guvernului roman in legatura cu orice problema care ar putea sa apara in ce priveste scoala", a adaugat Taplin.

Pe de alta parte, Ministerul de Externe nu are niciun raspuns la intrebarile adresate in scris de „Saptamana Financiara".

Americanii, deschisi la discutii

De altfel, oficialul american recunoaste indirect ca exista o problema cu acordul din 1995 pe baza caruia s-a infiintat „The American International School of Bucharest", patru ani mai tarziu. „Solutia pe termen lung pentru functionarea scolii ar fi negocierea si semnarea unui nou acord.

Am propus asta si penultimului guvern, condus de Adrian Nastase, si am facut aceeasi propunere si actualului guvern. Asta ar fi solutia cea mai buna pentru rezolvarea pentru totdeauna a statutului acestei scoli", afirma Taplin.

Acordul care incalca legile Fiscului

Acordul pe baza caruia a fost infiintata „The American International School of Bucharest" pare ca incalca mai multe principii cuprinse in Codul Fiscal, printre care „neutralitatea masurilor fiscale in raport cu diferitele categorii de investitori si capitaluri, menita a asigura conditii egale investitorilor, capitalului roman si strain".

Despre ce egalitate poate fi vorba in momentul in care unele scoli private care percep taxe de scolarizare mai mici sunt obligate sa plateasca taxe si impozite locale, iar „The American International School of Bucharest", nu?

Ambasada zice ca plateste

Si respectarea echitatii fiscale la nivelul persoanelor fizice este discutabila, atat timp cat in bilantul contabil al persoanei juridice romane nu figureaza niciun angajat, iar Scoala nu a platit niciun leu contributie sociala sau de sanatate.

Chiar daca in acord se precizeaza explicit ca scutirile de taxe si impozite la nivelul personalului nu sunt valabile in cazul cetatenilor romani sau rezidentilor permanenti angajati de institutiile care ofera asistenta. Oficialii scolii si Ambasada SUA afirma insa ca aceste contributii sunt platite, dar, cand li s-au cerut documente care sa ateste acest fapt, oficialii americani au refuzat.

„Nu vom face publice documentele care tin de functionarea scolii, dar pot sa va spun deschis si public ca scoala isi plateste toate aceste contributii. Si nu as face aceasta declaratie in mod public daca ea nu ar fi adevarata", a declarat Taplin.

Articol integral in Saptamana Financiara