Volumul de tranzactionare extrem de redus dovedeste atitudinea expectativa a majoritatii investitorilor in ce priveste SIFurile, Petrom si Rompetrol. Din ce in ce mai mult investitorii se concentreaza pe acele companii oarecum ignorate de-a lungul timpului, date fiind ratele de profitabilitate extrem de ridicate ce se puteau obtine investind in blue-chipsuri.

Urmarim cu mare atentie societatile cu rezultate financiare bune si care urmeaza a stabili dividende in perioada urmatoare. Ne asteptam ca principalele companii sa se mentina pe un palier, iar indicele BET-C sa urce usor datorita evolutiei societatilor cu rezultate bune din esalonul secund.

Saptamana trecuta

Asa cum am atras atentia si in Sumarul Saptamanal anterior, perioada extrem de confuza pe care o traverseaza Bursa si principalii emitenti ar trebui sa se sfarsesca cat mai repede, pentru a putea vorbi iarasi de un trend ascendent.

Atata timp cat problema actiunilor Petrom oferite angajatilor nu este lamurita, procesul Rompetrol nu se indreapta spre o finalizare concreta iar pragul de detinere la SIFuri nu este stabilit in mod clar, putem sa primim oricate laude de la politicienii UE si chiar sa beneficiem de un raport pozitiv in mai ca indicele BET tot n-o sa creasca substantial iar atentia investitorilor, atata cat mai e,

va fi indreptata spre societati mai mici, ignorate pana acum si asupra carora nu sunt concentrate interese opuse care sa le afecteze evolutia.

Este un semnal de alarma poate ca indicele general BET-C a crescut aproape 5%, mai mult decat BET-FI (+1.64%) sau decat indicele blue-chipsurilor BET (+2.62%) in compozitia carora intra acele companii de crestere, care nici macar nu ofera dividende semnificative raportat la pret.

Este regretabil ca intr-o perioada extrem de favorabila Romaniei si de maxima expunere in fata investitorilor straini, Bursa nu poate sa-si etaleze principalele companii deoarece fie Guvernul, Justitia sau Presedintele intarzie sa ia o hotarare cu impact major asupra acestor societati.