Povestea vampirului Dracula este departe de a se fi incheiat, mai ales ca acel (deja celebru) contract dintre RA-APPS si Dracula Park SA este inca in vigoare. El a fost reziliat doar de catre regia de stat, proprietara terenului. Asta inseamna ca, pana la urma, justitia va avea ultimul cuvant.

Alianta D.A., alcatuita din oameni cu frica lui Dumnezeu, nu a agreat inca din start ideea unui parc de distractii sub semnul lui Dracula. Nu doar politicienii s-au opus insa, ci si o parte a societatii civile. Asa ca, in ultimii cinci ani, vampirul si-a cautat adapost ba pe la Bran, ba pe la Sighisoara, pentru ca intr-un final sa se opreasca langa Bucuresti, la Snagov.

Unde-s banii?

Ceea ce-i doare pe romanii (peste 13.000) care au subscris actiuni la Dracula Park este cand si cum isi vor primi banii inapoi. Vestile nu sunt tocmai bune. Sorin Marica, seful societatii Dracula Park SA, ne-a declarat ca sumele subscrise exista, dar, din punct de vedere legal, nu pot fi inapoiate.

Potrivit articolului 134 din Legea 31 din 1990 republicata, o persoana se poate retrage dintr-o societate pe actiuni doar daca se schimba forma de organizare, sediul, obiectul de activitate etc. Ceea ce se pare ca nu s-a intamplat.

„Regia a reziliat contractul unilateral, fara sa ne intrebe daca suntem de acord", a spus Sorin Marica, lasand sa se inteleaga ca pana la urma justitia va decide soarta parcului de distractii.

Asadar, pentru ca oamenii sa-si poata retrage banii este nevoie de anularea legala a contractului dintre Dracula Park SA si RA-APPS, iar asta nu se poate face in conditiile de fata decat la tribunal.

Mai era o varianta, cotarea la Bursa, ceea ce ar fi permis tranzactionarea actiunilor. Problema este ca acest deziderat nu a fost aprobat de CNVM.

„Blade" in varianta romaneasca

Eugen Nicolaescu (PNL) este cel care pare a juca rolul lui Wesley Snipes in aceasta poveste autohtona cu vampiri. El a fost la un moment dat cel mai inversunat adversar al proiectului Dracula Park. Lupta a inceput-o in toamna anului 2004, cand i-a parat pe adeptii vampirului la DNA (pe vremea aceea se numea PNA).

A urmat un sir de contestatii prin instanta - privind terenul de 460 de hectare aferent proiectului -, ceea ce a dus la blocarea investitiei.

Retine atentia faptul ca, in februarie 2004, cei de la Dracula Park SA au depus, la Ministerul Administratiei si Internelor, documentatia necesara infiintarii parcului industrial, conditie esentiala pentru inceperea investitiei. Problemele au aparut insa chiar din timpul cabinetului Nastase.

Dupa ce au parcurs documentatia existenta, expertii de la MAI au respins cererea din cauza faptului ca „initiatorii parcului industrial nu au demonstrat fezabilitatea proiectului si indeplinirea conditiilor legale (...) avand posibilitatea legala de a depune alta cerere".

Ulterior insa, prin HG 1.560/23 septembrie 2004, guvernul a aprobat constituirea parcului industrial „Parcul turistic si de agrement Snagov", admitand totusi in nota de fundamentare ca infrastructura nu este integral asigurata - unul dintre motivele pentru care MAI a respins cererea din februarie.

Dracula nu a stat cu mainile in san

Pe de alta parte, conducerea societatii Dracula Park SA sustine ca a trimis, incepand cu luna ianuarie 2005, mai multe adrese celor de la RA-APPS (care participau la proiect cu un teren al fostei ferme Vlasia). In acea corespondenta se cerea regiei sa-si desemneze reprezentantul in conducerea societatii, sa clarifice procentul de participare la profit si pierderi etc., etc.

Numai ca, sustine Sorin Marica, nimeni nu a raspuns la invitatii. Lucru infirmat, la randul lor, de cei din RA-APPS.

A urmat apoi respingerea (ianuarie 2006) de catre CNVM a intentiei de cotare la Bursa a actiunilor Dracula din cauza litigiilor declansate de Eugen Nicolaescu, in principal. Pana la inceputul acestui an, Dracula a stat, ca-n poveste, in „hibernare". Stare din care a fost scos cu brutalitate de premierul Tariceanu, cel care a cerut un control privind situatia in care se afla proiectul.

Ministrul pentru control, Cristian David, s-a apucat de lucru si a descoperit ca trebuie musai infipt tarusul in inima vampirului. Asa ca primul-ministru s-a aratat si el convins ca trebuie reziliat contractul si extinse cercetarile asupra persoanelor care au favorizat incheierea contractului dintre RA-APPS si Dracula Park SA.

Articol integral in Saptamana Financiara