In ultimii 16 ani, au disparut 60% din spatiile verzi ale Capitalei, avertizeaza Asociatia Expertilor de Mediu. Uite asa, ajungem sa inhalam in Bucuresti o cantitate de praf de zece ori mai mare decat in celelalte capitale europene. Scandalurile legate de distrugerea parcurilor din ultimii ani au fost nenumarate.

In Parcul Bordei, unde au inceput lucrarile, se taie copacii, dar inca nu exista o autorizatie de constructie. Primaria sustine ca da amenzi pentru copacii sacrificati recent in Bordei, actualul proprietar se jura ca nu a mai taiat nimic de toamna trecuta. Oricare ar avea dreptate, avem o zona verde mai putin.

Spre Baneasa, o alta suprafata mare de teren a ramas doar cu radacinile smulse ale copacilor. S-au construit hipermarketuri. Se vor construi si blocuri de locuit. Inca o zona verde in minus. Municipalitatea vrea sa se dea bine cu bucurestenii si le promite ca planteaza anul acesta 10.000 de copaci. Unde si cand exact nu se stie inca.

Pana atunci, in Bucuresti se construieste. Se construiesc cladiri de birouri in locuri in care, pana acum ceva vreme, puteai sa te plimbi. Se construiesc zgarie-nori intre blocuri de patru etaje, fara sa se tina cont de urbanistica Bucurestiului. Sat fara caini.

Modalitatea de aprobare a Planurilor Urbanistice Zonale avantajeaza dezvoltarea haotica a Bucurestiului. si asta pentru ca reteta e simpla. Iti angajezi un arhitect care face PUZ-ul, care ajunge apoi la Consiliul General al Capitalei. Faci putin "lobby" unde trebuie si cat trebuie, PUZ-ul este, de obicei, aprobat la pachet cu altele.

Astfel, numele consilierilor care au votat pentru distrugerea orasului nu se stiu. PUZ-ul mai sta putin la primariile de sector si, in tot acest timp, oamenii din zona nu stiu nimic. Afla cand deja excavatoarele isi fac treaba si nu se mai poate rezolva nimic decat in instanta. si lumea se impaca incet, incet cu ideea.

S-a ajuns ca, in Cotroceni, intre cladiri istorice sa se construiasca benzinarii, iar langa Catedrala Sfantul Iosif sa se "planteze" un bloc de 19 etaje. Nu conteaza ca spatiul liber de langa biserica era prea mic. Biserica va ajunge sa se vada doar din fata si din avion.

Piata Revolutiei va fi si ea mutilata. Va fi mutata pana si celebra "tepusa", pentru a face loc unei cladiri noi. Cativa metri mai incolo, se ridica inca o cladire noua. Zona era prea aerisita si mai erau cativa copaci si cateva petice de iarba care puteau fi distruse.

Pentru a fi intr-adevar capitala, Bucurestiul are nevoie de planuri realiste si de ordine. Deja nu mai are sens sa ne plangem de gropile din sosele. E o poveste prea veche si nu ne baga nimeni in seama. si pericolul gropilor este mic fata de pericolul in care se afla acum Capitala.

Pericolul ca fiecare dintre noi sa ne trezim cu un zgarie-nori in geam sau in parcul in care ne plimbam. Pericolul ca singurul loc in care vom mai vedea palcuri de copaci sa fie Sinaia. Bucurestiul are nevoie ca alesii lui la primarie sa se gandeasca atat la prezent, cat si la viitor.

Dar cine? Primarul general care face este mai mult in strainatate, pe banii lui sau ai primariei, iar unul dintre adjunctii lui danseaza pe mese si se urca in tramvai doar cu masina.