Dupa ce s-a vorbit de steguletele rosii pe care Comisia Europeana le-a asezat pe agricultura, mediu, coruptie, securizarea frontierelor, au inceput sa apara in discutie si cele de la finante.

Desi ministrul Sebastian Vladescu s-a aratat relaxat si a declarat ca nu se asteapta la stegulete rosii pe finante la raportul Comisiei Europene din mai, chiar presedintele Basescu a atras atentia ca lucrurile nu stau chiar asa de senin si ca avem intarzieri in problema sistemului de monitorizare si

plata a TVA, un sistem care trebuie sa fie gata din prima zi a integrarii.

Ingrijorari apar si din cauza intarzierilor in elaborarea Codului Fiscal, a dificultatilor de a creste ponderea veniturilor bugetare in PIB, in conditiile in care Romania va avea de plata o contributie la bugetul european de 1,2% din PIB, plus de cofinantat fondurile europene, ceea ce necesita inca pe-atat venituri.

Mihai Tanasescu, deputat PSD, spune ca steguletul rosu pe finante e o imbinare de doua elemente: "incapacitatea guvernului de a-si moderniza rapid baza de TVA si politica guvernamentala in domeniu, care cuprinde inflatia, politica bugetara, pierderile la buget prin cota unica, Codul Fiscal neelaborat inca, instabilitatea fiscala".

Fostul ministru de finante considera ca problemele se vor accentua dupa intrarea Romaniei in UE, chiar daca raportul Comisiei din mai va fi moderat: "Vom avea probleme in atingerea elementelor de convergenta reala – inflatia, deficitul bugetar, ponderea datoriei publice in PIB".

Tinta de Inflatie, atinsa cu un an intarziere

Tanasescu considera ca principalul e legat de inflatie. "Vom avea un minus foarte mare la rata inflatiei, pentru ca vom avea o rata mult superioara celorlalte tari".

Fostul ministru de finante considera ca tinta de inflatie de 4% pentru 2007 nu va putea fi atinsa decat cu intarziere de un an, in 2008, in timp ce anul viitor inflatia s-ar putea situa la 6- 6,5%.

Iar deciziile guvernului de majorare a deficitului bugetar de la 0,5 la 0,9% din PIB nu ajuta BNR in stapanirea inflatiei. Tanasescu prognozeaza derapaje economice majore in 2007, legate in primul rand de inflatie, dar si de cresterea accelerata a deficitului bugetar.

Daniel Daianu, analist economic, si el fost ministru de finante, considera ca ponderea scazuta a veniturilor bugetare in PIB pune probleme legate de cofinantarea fondurilor structurale si de plata contributiei la bugetul european, fara marirea semnificativa a deficitului bugetar.

Citeste articolul complet in Adevarul