Cu mai putin de 70.000 de euro va puteti cumpara apartamentul preferat pe malul marii. Casele de vacanta de pe litoralul romanesc s-au intrecut si anul acesta in scumpiri. Astfel, o casa de 200 de metri patrati, situata aproape de plaja, ajunge lejer la circa 300.000 de euro.

Cei care-si doresc o vila pe malul marii mai au insa si alte variante. In ultima perioada, multi romani au preferat sa-si achizitioneze o casa sau un apartament in Spania sau in Bulgaria.

In Spania, de exemplu, o casuta insiruita, cu doua niveluri si o suprafata de 200 de metri patrati costa de la 95.000 de euro. In Bulgaria, aceeasi vila ajunge la 130.000 de euro.

In zona Faleza Nord sau Mamaia, pretul pe metrul patrat construit a ajuns la 1.700 de euro in cazul vilelor si la 1.500 de euro pentru apartamente.

Nici Costinestiul nu s-a lasat mai prejos: metrul patrat costa in jur de 1.000 de euro. In schimb, in Mangalia, Eforie Nord si Sud si 2 Mai, preturile medii la case se situeaza la un nivel ceva mai scazut: intre 450 si 780 de euro metrul patrat.

Spania, de la 67.000 de euro

Fie ca si-au petrecut multa vreme in Spania si s-au indragostit de litoralul spaniol sau pur si simplu au fost acolo in vacanta, romanii sunt din ce in ce mai interesati de coasta de sud.

„Anul acesta am organizat numeroase vizite de informare si vizionare a proprietatilor”, afirma Florin Colceru, directorul de vanzari al agentiei Terracan Real Estate.

Aceasta ofera clientilor gratuit vizite de informare si prospectare in Spania, asistenta juridica si chiar servicii post-vanzare. „Pentru achizitionarea de proprietati in Spania nu sunt impuse restrictii de niciun fel, in cazul platii integrale.

Se acorda usor credite sau ipoteci, in limita a maximum 75% din valoarea proprietatii, cu durata de pana la 30 de ani si dobanda de 3%-4% pe an”, spune Colceru.

Cele mai ieftine locuinte sunt apartamentele in blocurile noi, cu un dormitor, care au un pret de pornire de 67.000 de euro. Maisonettes - apartamente in vila, care ocupa un intreg etaj, au doua sau trei dormitoare si doua grupuri sanitare, costa in jur de 90.000 de euro, iar duplexurile (cu 300-400 de metri patrati) pornesc de la 139.000 de euro.

Cei mai pretentiosi pot alege vilele cu 1-3 etaje, de peste 300 de metri patrati, la un pret de 153.000 de euro.

In topul preferintelor se mentin Costa Blanca (zona Alicante-Benidorm-Denia-Altea), Costa Calida si Costa Almeria. Aici se poate beneficia de dotari deosebite, arhitectura specifica, un climat bland, suprafete de teren generoase, nenumarate magazine si atractii turistice si, nu in ultimul rand, peste 25 de terenuri de golf.

Cumpararea unei proprietati in Spania atrage dupa sine dreptul de rezidenta permanenta pe teritoriul spaniol pentru cetatenii din statele membre ale Uniunii Europene.

Pentru strainii din afara Uniunii, acest drept de rezidenta este conditionat de o asigurare medicala privata si de dovada ca detin venituri suficiente pentru a trai in Spania. Romania ar urma sa intre in Uniunea Europeana pe 1 ianuarie 2007.

Bulgaria, 60.000 de euro

In zona Balcic sunt in prezent in constructie mai multe proiecte rezidentiale. „Un apartament de 70 de metri patrati poate fi achizitionat cu 60.000 de euro”, spune Corina Hinkov, reprezentantul Balkan Consulting Group, firma bulgara cu reprezentanta in Romania.

Potrivit acesteia, vilele situate in ansambluri rezidentiale de circa 300 de metri patrati si dotate cu teren imprejur costa aproximativ 130.000-140.000 de euro.

Expertii imobiliari spun ca cele mai multe investitii imobiliare romanesti din Bulgaria sunt in regiunea Nessebar. „Acolo sunt aproape casa langa casa”, spune Hinkov.

In plus, vanzatorul ofera servicii de inchiriere a proprietatii pe timpul in care proprietarii nu stau acolo. Ceea ce inseamna un ajutor consistent pentru recuperarea investitiei.

Citeste articolul complet in Evenimetul Zilei