Atrase de potentiala piata a celor peste doua milioane de romani care lucreaza acum legal in strainatate si obtin venituri peste media din tara, bancile din Romania au inceput de curand sa lanseze solutii de creditare imobiliara in conditii din ce in ce mai avantajoase, asa-numitele "credite fara frontiera".

Este cunoscut faptul ca romanii plecati la munca in strainatate isi folosesc banii in special pentru construirea sau amenjarea locuintelor. Insa nu intotdeauna sunt suficiente veniturile lor obtinute peste granita pentru astfel de investitii.

Cum institutiile bancare din strainatate nu finanteaza proiectele imobiliare din Romania, in special din cauza riscului si imposibilitatii stabilirii unei garantii pe imobilul de aici, singura solutie ramane obtinerea finantarii de la o banca din Romania.

"Romanii, desi stabiliti in strainatate, sunt totusi foarte legati de tara, multi doresc sa achizitioneze sau sa construiasca o casa in Romania.

Nici obtinerea unui credit de nevoi personale in strainatate nu reprezinta o alternativa, sumele astfel obtinute fiind prea mici pentru o achizitie imobiliara in Romania", ne-a declarat Rozaura Stanescu, seful Departamentului Strategie si Marketing din BRD - Groupe Societe Generale.

Bancile au studiat acest fenomen si au gasit oportunitatea unei afaceri profitabile, prin lansarea de noi oferte de credite imobiliare din ce in ce mai avantajoase pentru acesti potentiali clienti, bazandu-se si pe faptul ca sumele trimise de romani in tara au crescut substantial de la an la an. La 4,3 miliarde de euro in 2005, fata de 1,92 miliarde in 2003 sau 2,93 miliarde in 2004.

Avand venituri mai mari, conationalii nostri pot obtine si imprumuturi mai consistente, ceea ce nu este doar in avantajul lor, ci si al bancilor.

De altfel, institutiile bancare care ofera astfel de servicii raporteaza deja o crestere peste asteptari a cererii, iar previziunile optimiste in ceea ce priveste acest segment sunt alimentate si de perspectiva integrarii in UE.

Doar birocratia bancilor, care continua sa existe, ar mai putea sa taie din elanul clientilor care apeleaza la astfel de credite.

Se solicita o serie de documente, pornind de la cele obisnuite pentru obtinerea unui credit ipotecar pana la cele superlegalizate.

De exemplu, se cer atat scrisori de recomandare de la angajatorul din afara tarii, copie dupa contractul de munca si traducerea/legalizarea acestuia, dupa caz, fisa fiscala sau copia declaratiei speciale privind veniturile sub forma de salarii din strainatate si copia dovezii de plata a impozitului aferent venitului sub forma de salarii in tara in care se realizeaza acestea.

Integral in Adevarul