Doi jurnalisti francezi au investigat activitatile confreriei si au scos la lumina lucruri ingrijoratoare. Totul intr-o carte disponibila acum si in romaneste.

Rezultatul investigatiei a fost, mai intii, un documentar realizat pentru programul de investigatii „90 de minute“, difuzat in 2003 de Canal Plus, iar, ulterior, o carte aparuta la Flammarion si tradusa recent in romaneste la Editura Pro.

Hotariti sa analizeze serios subiectul preferat al speculatiilor senzationaliste din „Codul lui Da Vinci“, jurnalistii francezi Benedicte si Patrice des Mazery au pornit, cu rigoare profesionala, in cautarea adevarului despre una dintre cele mai obscure institutii ale Bisericii Catolice.

Volumul nu a atins, bineinteles, cota de popularitate a romanului lui Dan Brown, insa ofera, cel putin, o imagine riguroasa asupra unui fenomen despre care, pina acum, nu s-au facut, de cele mai multe ori, decit presupuneri mai mult sau mai putin fanteziste.

Caile misterioase ale Domnului

Opus Dei („Opera“ sau „Lucrarea Domnului“) este, dincolo de ce spun adeptii teoriilor conspiratiei, o institutie „cu patalama“ care functioneaza, de mai bine de 70 de ani, in interiorul Bisericii Catolice. Ea grupa, in 2003, peste 80.000 de laici si aproape 2.000 de preoti, din toata lumea.

Scopul ei oficial il constituie raspindirea si consolidarea convingerilor crestine, insa, daca cei doi jurnalisti au dreptate, organizatia functioneaza mai degraba ca un fel de grup de presiune deloc lipsit de resurse si ale carui metode de cistigare a noilor membri sint cel putin dubioase.

Formata majoritar din laici care depun juraminte de fidelitate, Opus Dei intretine misterul in jurul amanuntelor legate de activitatea ei.

Sclavie in numele credintei

„Sint pusa sa spal geamurile castelului, iar si iar. Spal lenjeria preotilor“, le povestea parintilor tinara Clarisse, una dintre persoanele atrase in Opus Dei, dar care, ulterior, a reusit sa scape. „E o ambianta apasatoare. Nici o deschidere spre lume. Nu e ca in fosta mea scoala, unde ne puteam uita la televizor.

Si apoi, ma imping sa fac lucruri pe care nu le vreau, vor sa fac un legamint religios“, se plingea fata, relatindu-si experienta de dupa transferul la o scoala de receptioneri din Franta, in aparenta laica, dar in realitate patronata de organizatia bisericeasca.

Benedicte si Patrice des Mazery au stat de vorba cu multe dintre persoanele care au fost, intr-un fel sau altul, convinse sa adere la Opus Dei, si care, acum, dupa ce au reusit sa se elibereze din ce pare a fi servitute in toata regula, au depus sau intentioneaza sa depuna plingeri impotriva institutiei cu aer sectar.

Integral in Cotidianul