Dupa ce in anii trecuti fugeau de incorporare pe unde apucau, tinerii se intorc in structurile militare, atrasi fiind de un salariu care poate ajunge pana la 15 milioane de lei. Armata, Jandarmeria si Pompierii scot la concurs aproximativ 40.000 de posturi in perioada urmatoare, iar pentru ele se bat un numar de patru ori mai mare de candidati.

Subordonarea militara sau legendele cu ordine umilitoare sunt date uitarii pentru un serviciu stabil si bine platit. „Multora le place sa le spuna altul ce sa faca. In unele cazuri, militaria este o forma usoara de a nu-si pune mintea la contributie. Altii cauta partea spectaculoasa a meseriei, vor sa fie eroi, sa iasa in evidenta”, remarca terapeutul Cristina Levitchi.

Avantajele militarilor

Avantajele militarilor sunt nenumarate. Conform reprezentantilor MapN, un angajat poate avea concediul decontat daca se cazeaza la hotelul ministerului, i se ofera pana la trei milioane in plus pentru a-si plati chiria, iar diurna zilnica, in cazul in care pleaca in zone de conflict din lume, este intre 30 si 70 de dolari pe zi, in functie de gradul de risc al misunii. Toate acestea compenseaza cele cateva dezavantaje.

“Cand n-avem interventii, ar trebui sa facem pregatire de specialitate sau sa invatam regulamente, dar mai stam si degeaba, ca trec greu 24 de ore de serviciu. Noaptea e nasol la alarme, ca trebuie sa fim gata de plecare intr-un minut si jumatate. Daca ne ia mai mult, avem alarme pana iesim in 90 de secunde.

Oricum, e mai bine ca la patron”, concluzioneaza un soldat dintr-o garnizoana situata in apropierea Bucurestiului.

Reclame de 500.000 de euro pentru atragerea tinerilor

Desi recrutari se fac atat la Jandarmerie, cat si la Pompieri, numai Armata a a apelat la o agentie de publicitate pentru ocuparea celor 7000 de posturi vacante.

“Campania de presa a costat 17 miliarde, bani de la buget. Ca sa avem de unde alege, am preconizat ca vom atrage pana la sfarsitul anului trei candidati pe loc, dar concurenta va fi mult mai mare, sunt deja patru pe loc, la doua luni de termenul limita”, spune Comandor Tiberiu Fratila, seful sectiei Strategii de comunicare din Ministerul Apararii.

Concurenta este si la Jandarmerie, unde la concursurile de pana acum au fost, de obicei, patru candidati pe un loc.

Pompierii si Protectia Civila sunt singurele institutii care au probleme in ceea ce priveste personalul. “Sunt peste 400 de posturi vacante pe tara, jumatate numai in Bucuresti si Ilfov. Pe multe masini sunt echipaje de patru oameni, in loc de sase, in plus, 97% din masinile de pompieri sunt extrem de uzate.

Avem nevoie de 34.000 de oameni pana in 2008”, spune locotenent Alin Maghiar, purtator de cuvant al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.