"Bubble assets" si "raiul speculatiilor", asa se poate descrie situatia proprietatilor de la extremele Capitalei. Investitiile masive in terenurile din nordul Capitalei au dus la o crestere nejustificata a preturilor. Pe baza acestui "boom imobiliar", sudul ramane inca prada samsarilor care spera ca in trei-cinci ani sa obtina un profit considerabil.

de Alexandru Urzica

(alexandru.urzica@mediaon.ro)

Previziunile companiilor de consultanta imobiliara de pe piata bucuresteana anunta ca primul val de investitii in zona de sud a inceput sa apara in principal pe segmentul de retail si birouri de clasa B. "Din punctul de vedere al dezvoltatorului de retail, principalele puncte forte ale zonei de sud sunt densitatea mare a populatiei si prezenta tuturor mijloacelor importante de transport.

Principalul punct slab al acestei zone il reprezinta venitul mediu pe cap de locuitor, mai scazut in comparatie cu media pe Capitala si mai ales in comparatie cu zona de nord", comenteaza Oana Iliescu, senior consultant in cadrul departamentului retail al DTZ Echinox.

Principalii factori care au dus la cresterea interesului investitorilor pentru zona de sud a Bucurestiului anul acesta sunt bazati pe saturatia existenta in nord si previziunile unor viitoare dezvoltari de birouri si ansambluri rezidentiale in anii dupa aderare in aceasta zona. "Cele mai multe tranzactii in sudul orasului sunt speculative.

Asta inseamna ca nu exista un interes imediat in dezvoltarea lor, ci se doreste pastrarea in ideea cresterii preturilor.

Interesul pentru tranzactii speculative din sud a fost determinat de cresterea la nivel aproape maxim a preturilor in nord, de anuntarea unor proiecte mari in zona si de o densitate relativ mare ce permite dezvoltarea intr-un viitor apropiat a unor proiecte de clasa B", informeaza Daniel Mitarcu, senior consultant in cadrul departamentului terenuri si investitii al DTZ Echinox.

Facilitatile dicteaza pretul

Liviu Ureche, Certified International Property Specialist, justifica modulatiile si fluctuatiile de pret prin factorii care primeaza in alegerea unei proprietati si anume "apropierea de Bucuresti, vecinatatea unei paduri sau a unui lac si, nu in ultimul rand, prezenta in apropierea terenului a unei infrastructuri minime.

Costurile utilitatilor pot influenta foarte mult pretul final al constructiilor de case, iar pretul foarte scazut al unui teren poate fi un punct neimportant in comparatie cu costurile de viabilizare a proprietatii respective.

In ultimii cinci ani am asistat la un trend crescator pe segmentul terenurilor, asta si din cauza investitiilor la intamplare, insa in ultima perioada sunt semnale ale maturizarii pietei imobiliare".

Integral in Banii Nostri