Poate fi un film despre magicieni-scamatori mai captivant decat un show al lui David Copperfield sau, ca sa ramanem pe malurile Dambovitei, al lui Iozefini? Teoretic da, cu o singura conditie: sa existe o iluzie.

Pentru ca orice scamatorie se desfasoara in trei acte: in primul - promisiunea -, ti se arata un lucru care pare obisnuit desi nu este, iar tu banuiesti asta, pentru ca te afli la un spectacol de magie, nu? Apoi, in actul doi - transformarea -, acel lucru este pus sa faca ceva iesit din comun (batista s-a transformat in porumbel).

Daca s-ar opri aici, secunda de uluire a spectatorului ar fi urmata, imediat, de indoiala - cum a facut-o? De aceea intotdeauna exista actul trei - prestigiul, iluzia -, in care se intampla o noua rasturnare de situatie. Daca pentru transformare oricine este pregatit, doar pentru asta a platit biletul, ei bine, iluzia de la final te lasa cu gura cascata.

Revenind la intrebarea initiala, cel mai la indemana truc pentru a asigura succesul unui film despre magie ar fi acela care sa promita devoalarea unui mare secret. Cum se face cutare scamatorie.

Dar este, oare, de ajuns? Filmul lui Nolan ridica o problema filosofica, folosindu-se de o replica ce poate trece insa lesne neobservata, atentia spectatorului fiind deturnata, la fel ca la un spectacol de magie, catre altceva. Ne dorim cu adevarat sa aflam CUM se face o scamatorie sau ne place mai mult sa ne lasam pacaliti?

„The Prestige“ nu raspunde la intrebarea „cum se face cutare scamatorie?“, desi elemente sunt suficiente. Ci ne spune ce se intampla cu cel care se aventureaza sa afle secretul. Aceasta e promisiunea din „trucul“ cinematografic al lui Nolan.

„Transformarea“ este privirea aruncata in culisele acestei lumi a magicienilor: dispozitive ingenioase sau chiar neverosimile, sacrificii, sange, iubiri, tradari si iar sacrificii. Iar actul final - „prestigiul“ - ne readuce spectaculos in punctul din care am plecat: chiar vrem sa stim secretul?

Iar pentru cei care nu au astfel de apasari filosofice, „The Prestige“ e pur si simplu un film al naibii de bine facut, cu rasturnari de situatie imprevizibile si al carui final va lasa cu gura cascata, chiar daca, sa spunem, reusiti sa-l intuiti. Iar prima reactie „de dupa“ este aceea de a revedea filmul. Nu pentru ca nu l-ati inteles, ci pentru ca v-a placut.

Prestigiul

SUA, 2006

Titlul original: The Prestige

Regia: Christopher Nolan

Scenariul: Christopher & Jonathan Nolan

Distributia: Christian Bale, High Jackman, Michael Caine, Scarlett Johansson, David Bowie

Drama, 128 minute

Rating IMDB: 8,1/10

Rating SFin: 8,5/10