In timp ce barbatii puternici din politica romaneasca discuta despre nimicuri cu toata forta de care sint ei in stare, in jurul nostru chiar se petrec evenimente serioase. Adica ceva mai serioase decit fonfaielile apocaliptice generate de „lupta dintre palate“.

E comic, dar, in timp ce sfirsitul lumii e anuntat ca fiind din cauza lui Traian Basescu, un eveniment aproximativ a fost facut public mult mai calm (si de savanti de incredere) saptamina trecuta la Paris.

Ultimul raport al Comisiei interguvernamentale pentru schimbarea climatica anunta nu doar ca incalzirea globala continua, ci mai ales faptul ca nu mai poate fi facut nimic pentru ca situatia sa fie stopata. Evident, mai sint lucruri de facut pentru a incetini schimbarile mari de clima. Dar nu mai exista drum de intoarcere.

Situatia are in sine un comic irezistibil: sfirsitul lumii anuntat la Paris intr-o buna dupa-amiaza, suspect de calda in Bucuresti... Nu mai e vorba despre alarmisme ecologiste, despre fanatici aparatori ai ursilor polari sau ai elefantilor de mare, ci despre modificarea vietii pamintenilor umanoizi.

In media s-a acordat atentia cuvenita, dar cu o ingrijorare exprimata rational, lucru care nu stiu cit atirna in mintile noastre mult prea educate sa functioneze tabloidal.

Un amanunt important al acelui raport, semnalat de „Time“, este ca s-au contabilizat cele mai rationale si retinute avertismente ale savantilor in toata lumea, nu s-au luat in calcul speculatiile, ipotezele, ci doar rapoartele retinute. In ciuda acestei moderatii in culegerea datelor, rezultatele au iesit tot extrem de ingrijoratoare.

Sint momente in care pur si simplu trebuie sa mai scoatem capul din cosmelia politica dimboviteana, din demonstratiile de forta ale politicienilor romani si sa incercam sa luam in serios ceea ce suna grav. Sfirsitul unei ere (doar al unei ere, sa speram) a inceput deja.

Nu cred ca e mai ridicol sa te ingrijorezi de dezechilibrul climatic mai mult decit de dezechilibrele premierului sau de turbulentele provocate de Presedintie. E adevarat ca turnirul politic pare rezervat arenei macho a jurnalistilor romani. Aici au loc demonstratiile de forta. Clima pare mai degraba o problema pentru hipioti nelinistiti si pentru alte minti mai putin „barbatesti“.

Barbatii adevarati si verzi ai Romaniei se vor ingrijora doar cind vor vedea un eschimos plutind cu un miniaisberg pe lunca Siretului. Pina atunci e SF.

Un alt pericol al receptarii acestui raport este deja prezent: excesiva tabloidizare in care pot cadea expertii fascinati de camera de luat vederi. Se pare ca orgasmul anuntarii unei Apocalipse este mai mare decit frica de apocalipsa insasi. Am auzit speculatii savante livrate spre marele deliciu al presei legate de catastrofe care mai de care mai suculent redate.

Sper sa nu apara o noua specie de profet, profetul meteorologic. Sau poate o noua specie de analist, cel meteorologic. Sfirsitul lumii se va fi produs deja cind C.T. Popescu si Cristoiu se vor incrunta la vreun nor negru de deasupra Palatului Victoria, trimis, evident, de Basescu, care va fi incalcat constitutia meteorologica a Romaniei.