Zi de zi, copiii din catunul argesean Tulburea strabat 14 kilometri pe jos, sapte dus si sapte intors, pentru a putea ajunge la scoala.

In Romania exista inca locuri in care copiii mai fac naveta kilometri intregi, pe jos, pentru a ajunge la scoala.

Asta in timp ce ministrul educatiei, Mihail Hardau (PD), se plimba cu doua masini de lux: un Audi A6 de 60.000 de euro, achizitionat din bani publici, si un jeep Subaru Forester, in valoare de aproximativ 30.000 de euro, imprumutat de la Unitatea de Management a Proiectului pentru Invatamantul Rural.

In noroi pana la genunchi

Zilnic, 17 copii din satul argesean Tulburea sunt nevoiti sa mearga pe jos nu mai putin de 14 kilometri pana la scoala. Sapte kilometri dus si sapte intors, zi de zi, indiferent daca afara ninge sau ploua, daca soarele arde ori daca este ger de crapa pietrele.

Ionut se trezeste in fiecare dimineata la 5.30, se imbraca si fuge la magazinul din centrul satului. Aici il asteapta alti 16 copii, cel mai mic avand 8 ani. La ora sase fix, grupul porneste spre scoala. Cursurile incep la ora 8.00, dar au de strabatut drum lung, iar noroiul le ajunge uneori chiar si pana la genunchi.

Pantofii tin doar trei saptamani

Niciodata drumul nu a fost perfect, dar de doua luni incoace e dezastruos. Carutele satenilor sunt singurele mijloace de transport care ajung in catun, insa si acestea mai raman uneori impotmolite.

„Trag din greu caii ca sa scoata caruta din noroi. Vai de noi, putem muri aici fara sa-i pese cuiva. Nici vorba sa ajunga Salvarea prin locurile astea. Daca s-a imbolnavit cineva, la revedere. Noroc ca avem cimitir in sat”, spune Nicu Ion, unul dintre sateni.

Omul gaseste o ceata de copii pe drum si i se face mila de ei: „Urcati, ma, mai faceti economie de pantofi!”. Nici nu stie cata dreptate are.

„Pe noi pantofii ne tin trei saptamani, maximum o luna. Se rup si ne trebuie altii. Va dati seama, 14 kilometri pe zi, cat sa tina si ei...”, ne spune serios Ciprian, unul dintre copii. Ionela are 14 ani, iar fratiorul ei, Tudor, doar 8 ani. In fiecare dimineata pleaca impreuna la Corbeni, la scoala.

Integral in Evenimentul Zilei