.254 de euro este suma pe care o pot castiga lunar imigrantii care muncesc in Franta, acesta fiind de altfel si salariul minim brut pe economie pe teritoriul francez. Cele mai bine platite meserii sunt in domeniile medical si informatic.

Potrivit ofertelor de angajare postate pe site-ul retelei internationale a locurilor de munca Eures, farmacistii si medicii primesc intre 2.000 si 4.000 de euro pe luna, iar inginerii de sistem, in jur de 3.000 de euro. Cea mai bogata oferta de locuri pentru imigranti este insa in agricultura, unde mana de lucru e platita cu sume intre 1.255 si 1.500 de euro pe luna.

Incepand cu 1 ianuarie 2007, Franta a liberalizat accesul romanilor pe piata muncii interne, in 61 de meserii, din sapte mari domenii: constructii si lucrari publice (betonist, instalator, zidar, tiglar, sef santier etc.), industria hoteliera si alimentara (bucatar, chelner, macelar etc.), agricultura (crescator animale, zarzavagiu etc.), mecanica si prelucrarea metalelor (cazangiu, lucrator

mecanic etc.), industria de transformare (operatori modelare lemn, fermentare artizanala etc.), comert/vanzari (agent echipamente profesionale, agent la domiciliu etc.) si curatenie (spalator geamuri, agent de intretinere etc.). La acestea se adauga ocupatia de ajutor sezonier.

Potrivit deciziei autoritatilor franceze, romanii pot munci in Franta cu conditia obtinerii unei autorizatii de munca (vezi proceduri de angajare).

De asemenea, intre Romania si Franta exista un acord privind schimbul de stagiari. In baza acestuia, romanii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, care stiu limba franceza si au o diploma sau experienta corespunzatoare calificarii cerute, pot lucra in Franta pe o perioada situata intre trei si 12 luni, cu posibilitatea prelungirii pana la 18 luni.

Numarul maxim de stagiari admisi anual e de 300, iar domeniile in care se pot obtine contracte sunt medical si social, agricol si mestesugaresc, industrial, comercial si liberal.

In Romania, autoritatea ce pune in aplicare acest acord este Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM). In cazul in care stagiarii nu si-au gasit angajatori, se vor prezenta la OMFM, pentru a sustine un test de limba franceza. Cei admisi vor depune doua dosare cu documentele mentionate (vezi coloana).

Oficiul pastreaza unul dintre ele pentru a-l inregistra in baza de date, iar pe celalalt il trimite catre Agentia Nationala pentru Primirea Strainilor si Migratii din Franta (ANAEM). Agentia va cauta angajatori si va informa OMFM despre rezultatele demersurilor. In cazul in care se identifica un angajator, ANAEM supune spre avizare autoritatilor franceze contractul de munca.

In cazul in care stagiarul si-a gasit angajator, se va prezenta la OMFM pentru testarea cunostintelor de limba franceza, cu documentatia mentionata anterior si o copie a contractului de munca incheiat cu angajatorul francez. Acestea vor fi certificate de catre OMFM.

Persoanele care vor sa lucreze in alte domenii decat cele amintite trebuie sa respecte legislatia franceza, un prim criteriu la angajare fiind situatia pietei muncii.

Integral in Curentul