Una dintre problemele de pe agenda ministrilor de Mediu din Consiliul UE a fost cultivarea produselor modificate genetic. Daca majoritatea statelor membre au votat impotriva deciziei Comisiei de a forta Ungaria sa continue cultivarea porumbului modificat genetic MON (810), Romania s-a abtinut.

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, motiveaza decizia Guvernului prin dorinta de a nu strica relatia cu Ungaria, dar si prin necesitatea unor alte studii in acest domeniu.

„Statele membre au respins propunerea Comisiei de a ridica clauza de salvgardare, fapt ce dovedeste ca sunt inca necesare studii aprofundate referitoare la organismele modificate genetic...Romania s-a abtinut de la vot tocmai pentru relatia foarte buna pe care o are cu Ungaria, dar si pentru faptul ca studiile facute de Budapesta nu au fost recunoscute de catre autoritatea europeana in domeniu,

Agentia Europeana Sanitar- Veterinara,” a declarat Sulfina Barbu dupa votul din Consiliu.

In acest fel s-a ales o solutie de compromis in dauna unei pozitii ferme impotriva cultivarii in viitor a porumbului modificat genetic.

Imaginea Romaniei - afectata de cultivarea OMG-urilor

Anul trecut, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, deputatul olandez Joost Lagendijk a vorbit despre imaginea publica dezastruoasa pe care o are Romania in randul opiniei publice din Olanda pentru ca ar fi cel mai mare producator de cereale modificate genetic:

„Produsele modificate genetic, declarase Joost Lagendijk, sunt interzise in Uniunea Europeana, iar daca Romania este

cel mai mare producator in domeniu, ele vor fi exportate in tarile vecine. Din informatiile mele rezulta ca autoritatile nu controleaza aceasta situatie. Companiile americane au adus o cantitate enorma de produse GMO’s in Romania si au deja mari investitii pe teren. Ce se va intampla dupa aderare?”

Pe de alta parte, Sulfina Barbu a declarat ca Ministerul Mediului controleaza situatia produselor modificate genetic, amintind ca de la 1 ianuarie 2007, numai porumbul poate fi cultivat in Romania, ceea ce este in acord cu legislatia europeana.

„Cererile nu sunt foarte multe in acest moment, a precizat ministrul Mediului, si Romania are o masura destul de importanta, si anume, prin Ordin comun al al ministrilor Mediului si Agriculturii, se stabilesc distantele minime intre culturile cu porumb modificat genetic si ariile protejate, ca masura de siguranta”.

Sulfina Barbu a mai precizat ca soia modificata genetic este absolut interzisa in Romania, cultivarea sa ilegala fiind pedepsita penal.