Dai apartamentul tau vechi in schimbul unei bijuterii de casa! Sloganul lansat de o companie specializata in dezvoltari rezidentiale da masura nivelului de acutizare a concurentei pe piata locuintelor din Capitala. In definitiv, pentru client, solutia „buy back“ cu aplicatie pe piata imobiliara pare calea cea mai usoara de a se muta in casa noua.

Inasprirea concurentei pe piata constructiei de locuinte noi nu s-a reflectat inca in scaderea preturilor, dar operatorii devin tot mai inventivi in a atrage clientela. O firma din Bucuresti propune o solutie inedita pe piata rezidentiala, oferind casa noua contra unei locuinte vechi, instrumentul comercial fiind denumit buy back.

Ce inseamna buy back? Definitia economica a termenului desemneaza operatiunea de rascumparare a unui bun uzat pe care dealerul se obliga sa o faca in momentul in care iti vinde un bun nou. Cea mai cunoscuta utilizare a acestui concept se regaseste in cazul vanzarilor de masini.

In sectorul imobiliar, Stein Construct este prima firma de constructii care promoveaza conceptul buy back ca o alternativa de achizitionare a unui apartament nou.

Procedura este genial de simpla. Firma ajuta clientul sa cumpere o casa noua, acesta urmand sa plateasca un avans si sa cedeze apartamentul proprietate personala ca ultima rata.

Alina Rasnoveanu, director de vanzari al Stein Construct, spune ca in mai putin de doua saptamani de la lansarea produsului, circa 400 de clienti s-au aratat interesati de cele 300 de locuinte oferite la vanzare in sistemul buy back. „Asta nu inseamna ca lista este inchisa.

Doar 50 din cei 400 sunt bucuresteni, iar dupa toate probabilitatile vom accepta la schimb doar locuinte vechi din Bucuresti“.

Reprezentantul Stein a declarat ca valoarea locuintei vechi oferite la schimb de client ar trebui sa reprezinte cel putin 70% din pretul noului apartament. Tranzactia poate fi derulata doar cu apartamente noi construite de firma Stein Construct intr-unul dintre cele doua complexuri rezidentiale din Capitala - RubinStein si Saphir Stein.

In cele doua ansambluri, pretul locuintelor noi variaza intre 48.000 de euro pentru o garsoniera si 300.000 de euro pentru un apartament cu trei camere (cu o suprafata de 160 de metri patrati). Practic, clientul va trebui sa achite un avans de 30%, adica intre 14.400 euro (pentru cea mai ieftina garsoniera) si cel mult 90.000 de euro (pentru cel mai scump apartament).

Daca evaluatorul angajat de societate stabileste un pret care nu se incadreaza in conditia de 70%, clientul va trebui sa plateasca un avans mai mare.

Buy back imobiliar

Firma de constructii pune la dispozitie serviciile unui expert evaluator care va stabili un pret la valoarea pietei, clientul urmand sa achite diferenta. Daca un client nu este multumit de valoarea stabilita de expertul evaluator trimis de firma Stein Construct, acesta poate refuza oferta. „Nu suntem fundatie filantropica si nici de caritate.

Derulam o afacere si daca o persoana nu este multumita de pretul oferit pe vechea sa casa, poate apela la o alta companie“, declara Alina Rasnoveanu.

Se pare ca firma Stein pune pariu pe scenariul cresterii in continuare a preturilor la locuintele de pe piata secundara. Mai mult chiar, pentru a se pune la adapost de orice crestere necontrolata a coeficientului de risc, compania va selecta, probabil, doar imobile de prestigiu sau cu locatie de prestigiu, crede Artur Silvestri, director al SGA Romania - Institut de Consultanta Imobiliara.

Firma va fi obligata sa vanda mai scump cu cel putin 20% fata de pretul stabilit de evaluator pentru locuinta preluata de la client atat din cauza cheltuielilor (plata TVA, comisioane, onorarii etc.), cat si din motive de profit, iar solutia selectarii doar a imobilelor de prestigiu este cea mai inteleapta.

In ceea ce priveste riscurile, in cazul companiei Stein Construct este vorba, in primul rand, despre un produs nou, neexperimentat pe aceasta piata, evolutia si rezultatele fiind greu de anticipat cu exactitate. In al doilea rand, cumpararea unei locuinte vechi poate fi in egala masura o afacere de succes sau un esec dureros.

Diferenta dintre cele doua situatii tine de contextul general al evolutiei preturilor, dar si de evenimente sau fapte cu implicatii locale sau conjuncturale.

In cazul clientului, riscurile sunt mai mari. „Climatul actual in ceea ce priveste alcatuirea si semnarea contractelor, tinand cont mai ales de faptul ca in acest domeniu majoritatea romanilor nu au cultura juridica solida, creeaza teren prolific pentru strecurarea de clauze contrare interesului clientului“, precizeaza Artur Silvestri.

Avantaje si prudenta

Totusi, acest tip de serviciu ar putea avea un viitor frumos, fiind cu adevarat inedit in peisajul imobiliar din tara, adauga directorul SGA. In fond, asa cum arata acum oferta buy back, avantajele sunt mai numeroase, iar riscurile - neglijabile daca un client va fi suficient de inteligent ca sa parcurga textul contractului cu asistenta din partea unui avocat.

Integral in Saptamana Financiara