Statul roman cere, in dosarul Rompetrol, daune de aproape 90 de milioane de dolari. In afara de acesti bani, Ministerul de Finante (MF) mai solicita inca 2.000 de miliarde de lei vechi, reprezentand "plata obligatiilor bugetare accesorii".

Totodata, ministerul solicita instantei instituirea masurilor asiguratorii asupra bunurilor apartinand lui Dinu Patriciu, Alexandru Bucsa si Petrica Grama, cat si asupra bunurilor apartinand SC Rompetrol SA, ca principal debitor al statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice.

Cererea ministerului este motivata pe inlaturarea posibilitatii ca bunurile sa fie instrainate de inculpati sau de partea responsabila civilmente. Ieri, in instanta, reprezentantii Ministerului Finantelor au depus la dosarul cauzei documentele justificative privind pre-judiciul adus Romaniei de societatea controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu.

Mai mult, reprezentantii Ministerului de Finante insista ca SC Rompetrol SA sa raspunda pentru eventualul prejudiciu intrucat "aceas-ta societate este debitorul principal fata de statul roman, iar in eventualitatea in care instanta de judecata va dispune condamnarea inculpatilor, va raspunde in solidar cu acestia pentru recuperarea prejudiciului".

Potrivit MF banii ceruti ca daune reprezinta prejudiciul cauzat prin nevirarea sumelor care se cuveneau bugetului de stat, in conformitate cu HG 157/1993 privind transferarea obligatiilor si drepturilor ce revin partii romane din Acordul de exploatare si impartire a productiei din perimetrul NC-115 Libia.

Integral in Gandul