Pentru mine, politica nu e un scop in sine, ci ceva care ma obliga sa fac pentru gorjeni, pentru semenii mei, mai mult”, aceasta e lumina ce l-a calauzit mereu pe Dan Ilie Morega. Mottoul a miscat „Evenimentul zilei” 200 de kilometri in afara Bucurestiului, pana la... Olanesti, unde acum o saptamana liberalul s-a internat de urgenta, ca suferind de ficat, inima si artere.

Dupa o ora de asteptat in fata sanatoriului - fosta vila „1 Mai” unde se refacea si nomenclatura - isi face aparitia o silueta camuflata sub basca „retro”, de proletar, si-o geaca la trei-sferturi. E presedintele tuturor liberalilor gorjeni, dotat cu bidonasul pentru apa de izvor.

Are o morga ratacita, e incruntat, vorbeste in surdina si-si plimba coada ochiului din stanga-n dreapta si retur.

E abatut. „Nu-s obisnuit sa vegetez si ma simt singur aici, abia astept sa plec”, sunt primele lui cuvinte, cazute dupa un protocol mai fuserit, in care facem cunostinta.

„Am hepatita si tensiune”

Omul e insa trist si jura ca e chinuit de boala. Spre padure, un zumzet ucigas de drujba provoaca trosnituri consecutive de copaci, rapusi cu spor. Lui Dan Ilie Morega nu-i place ca e inteles gresit. DNA-ul numai ce-l luase in ancheta, Bucurestiul abia de-l suspendase din sefia la filiala si el, Morega, era deja la sanatoriu.

Ca sa nu para ca e cusuta cu ata alba, tine in buzunar un petic de hartie, cu parafa, diagnostic si numele sau in clar. „Uitati, scrie ca am hepatita evolutiva si tensiune arteriala oscilanta”.

Dovada i-a fost eliberata de la Elias si sta la baza internarii lui Morega. La functie scrie ca domnul baron de Gorj e „prof. univ”, iar la salariu, ca ajunge la 3.131 RON. Din sanatoriu, Morega a plecat de doua zile. Ieri, la Targu-Jiu intrase deja in ritm. Muncea si era mai vesel.

„Inima lui Stalin”

In partid insa si-a dobandit faima de „inima lui Stalin”, prin epurarile pe care le-a facut. „Si rudele il ocolesc, nu doar colegii”, spune Virgil Dragusin, fost trezorier si lider al Tineretului Liberal din judet. Gherila cu Morega a inceput din clipa in care acesta a cunoscut partidul si partidul l-a cunoscut pe el.

„Mi-a fost adus in PNL pe 29 iulie 2004, de Tardea si Ionescu”, sustine Dragusin.

Primul ar fi fost implicat in devalizarea BCR Novaci, al doilea, ministru in guvernul Ciorbea. Cert e ca, pe tabla de sah a organizatiei, au urmat doua mutari de mat: „Pe 16 decembrie 2004, vin Morega si Rusanu si exclud asa: pe seful organizatiei municipale, pe prorector, un decan si pe aproape toti liberalii vechi”, afirma Dragusin.

Si doi, operatiunea „Politia peste colegul”: „Pe 19 si 26 ianuarie 2005, imi trimite Morega, deja subprefect, politisti acasa, pentru ca nu as fi predat niste situatii la partid”, incheie liberalul. Puternicele legaturi ale baronului cu „greii” PNL din Bucuresti au generat frustrari in teritoriu.

Sfant printre sfinti

Totul suna a pacate. Insa Morega e icoana, e chip pictat, sfintit si inaltat in biserica din Pades. In jurul sau sunt sfinti, Hristos, Cerurile, oaia si magarul biblic. La costum proaspat calcat, cu mana asternuta tainic pe inima, Morega sta in pozitie regulamentara de drepti. „Asa spune cutuma Bisericii Ortodoxe. Sa imortalizezi ctitorul”, clameaza liberalul.

„Domnul Morega ne-a ajutat, dar nu poti spune ca e ctitor. Dar, bun, daca nu-l deranjeaza ca e pictat...”, ii raspunde fostul profesor de matematica, Cornel Baculescu.

Integral in Evenimentul Zilei