Excelenta Sa dr. Eldar Hasanov, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Azerbaidjan la Bucuresti, a declarat pentru cotidianul Replica de Constanta ca in urma cu 5 zile a avut loc la Washigton un eveniment politic de o importanta fundamentala si care priveste si statul roman.

Este vorba despre semnarea Memorandumului dintre SUA si Republica Azerbaidjan referitor la colaborarea energetica dintre cele doua tari.

In cadrul acestui Memorandum se face referire la asigurarea securitatii energetice a Uniunii Europene si la exportul resurselor energetice ale Azerbaidjanului catre statele continentului european. In cuprinsul acestui document se stipuleaza faptul ca exportul resurselor energetice de la Marea Caspica se va face cu utilizarea infrastructurii de transport a Romaniei.

De fapt, aceasta precizare din document reprezinta un succes pentru Romania in politica externa. De aceea, Republica Azerbaidjan sprijina proiectele initiate si de Romania, cum ar fi proiectul Nabucco si cel al oleoductului Constanta-Trieste.

In ceea ce priveste exporturile de produse petroliere din zacamintele caspice Eldar Hasanov considera ca tara sa este interesata atat piata interna a Romaniei, cat si restul pietei europene. In oricare dintre aceste variante, se va viza utilizarea infrastructurii de transport a Romaniei.

In acest sens azerii vor vizita Portul Constanta unde au initiat o intalnire cu conducerea Administratiei Portuare.

textul integral al interviului