Dupa catastrofa provocata de „boala vacii nebune” la nivel comunitar (1986-2000), Uniunea Europeana a emis in 2001 regulamente mai stricte pentru controlul alimentar. Cu toate acestea, traficul de carne stricata continua in UE. A demonstrat-o ancheta politie germane, care a descoperit ca nemtii au consumat carne veche si de patru ani.

Cadavre de animale procesate industrial

La 16 aprilie, moderatorul emisiunii de investigatie „Report” a avertizat spectatorii, ca imaginile servite dupa masa de seara vor fi indigeste. Dintr-o remorca, vite moarte sunt tarate - impreuna cu animale inca „vii” - in antreul plin de sange al unui abator. Dupa o razie la 12 aprilie, Procuratura din Oldenburg a deschis o ancheta penala.

Abatorul se afla si in 2004 in vizorul anchetatorilor. Procuroarea declara in emisiune ca sefii societatii sunt suspectati de infractiuni impotriva legislatiei alimentare. Firma a procesat sute de tone de carne din animale ranite, bolnave si chiar din cadavre. Carne vanduta pentru consum...

Ce inghit consumatorii?

In septembrie 2006, politia a gasit 100 tone de carne „veche, ranceda, cu miros ciudat spurcata” in depozite frigorifice din Bavaria. Mai multe tone au fost deja vandute in Uniunea Europeana, au declarat anchetatorii. In Regensburg, 37 tone primite din Olanda erau gata de imbarcarea spre Hong Kong. Carnea veche de 4 ani (!) se vindea cu etichete false. Un fost angajat a confirmat ca marfa fusese etichetata de mai multe ori.

Din noiembrie 2005 pana pe 24 aprilie, de la Munchen la Hamburg - mai rar in fosta RDG - au fost descoperite circa 6 000 tone de „carne spurcata” (germ. „Gammelfleisch”), in abatoare, fabrici de procesare, supermarket-uri, cantine, restaurante. Metodele criminale de procesare a carnii sunt dezvaluite, in general, de actuali sau fosti angajati.

Matthias Wolfschmidt, Foodwatch

Control administrativ ineficace

Nemtii maninca in mod traditional multa carne: 61,1 kg carne de persoana/an, carne de porc (39,5 kg/an), de pui (10,8 kg) si de vaca/vitel (8,8 kg), potrivit Centralei de Piete si Preturi (2005).

Desi in 2006 consumul a regresat, cifra de afaceri a industriei de profil a crescut la 17,2 miliarde euro (+ 3,3 %), a declarat in martie Asociatia Producatorilor de Carne (Foodwatch).

„Daca autoritatile de stat nu remarca (sic!) mii de tone de carne avariata, vanduta drept proaspata cu etichete falsificate, atunci e legitim sa ne intrebam cat de eficace este sistemul de control”, afirma cunoscutul chimist alimentar Udo Pollmer in emisiunea „Pofta buna!” (Radio Berlin).

„Marii procesatori de carne si vanzatorii intermediari isi muta marfa de colo-colo, cautand depozite ieftine”, spune un medic veterinar. „Carnea veche, stricata, se vinde unde bate mai putin la ochi. In Europa de Est sau la societati europene, care cauta marfa ieftina pentru productia de carnati..”

Fabricantii neutralizeaza mirosul, adaugand condimente tari...Asociatia Taranilor Germani critica ineficienta instantelor. „In Germania, comerciantii s-au specializat in achizitionare de carne perimata. Dar autoritatile controleaza prea rar majoritatea grosistilor.” In decembrie 2006, intr-un depozit din Frankfurt au fost descoperite zeci de tone de carne ranceda. Cu 9 angajati, cum poate controla administratia locala 840 de producatori?

Cine respecta legile este pedepsit

Fructe si legume cu pesticide in cantitati ilegale, „acrylamida” - substanta cancerigena - in cartofi prajiti industriali si biscuiti, oua cu nicotina, constituie numai cateva dintre fraudele descoperite in perioada 2005-2007. Cum se pot reduce escrocheriile?

„Asa cum este organizat in Germania, respectiv in Europa, sistemul il pedepseste pe cel care respecta legile. Fiindca produsele sanatoase sunt mai scumpe fata de cele dubioase.

In plus, se distrug locuri de munca: cand lucrezi repede si ieftin, nu ai nevoie de personal calificat,” ne-a declarat expertul veterinar Matthias Wolfschmidt, vice-presedintele organizatiei Foodwatch.

Infiintata in 2002 „pentru a da o voce consumatorului”, specialistii organizatiei au scos la iveala numeroase scandaluri alimentare.

Transparenta este dusmana fraudelor

Acest tip de economie criminala poate fi eradicat numai daca reteaua alimentara devine transparenta. Foodwatch cere autoritatilor sa publice rezultatele controalelor si numele intreprinderii frauduloase. Trebuie cunoscute tipul de alimente comercializate, datele si adresantii.

„In momentul de fata, intreprinzatorul este pedepsit numai ca persoana privata. Ca sa aiba efect, amenzile trebuie sa fie proportionale cu cifra de afaceri, astfel incat escrocheriile sa nu renteze”, afirma Wolfschmidt.

Guvernul a promulgat o noua lege „de informare a consumatorilor”, dar si aceasta este ineficace. Din motiv de „secret profesional”, firmele si/sau administratiile nu au obligatia sa publice detalii relevante. Consecinte? Acum cateva zile, ziarele germane relatau cu brio un caz „original”.

Problema politica nerezolvata

O intreprindere din Bavaria, producatoare de carne congelata, a fost inchisa in februarie, pentru ca pe portile sale ieseau cantitati mari de carne cu garantia expirata. Autoritatile i-au acordat din nou licenta UE, iar firma a (re)inceput activitatea pe 23 aprilie. Cum este posibil? Societatea din Illertissen (Bavaria) si-a schimbat numele si a luat un nou director administrativ.

Autoritatile oraselului au declarat ca „acesta nu are antecedente penale, posedand o mare experienta deoarece a condus ani de zile un depozit frigorific.” Functionarii au omis sa spuna ca „noul director” a fost angajat timp 30 de ani - pana in decembrie 2006 - la societatea cu bucluc. Potrivit unor surse, este omul de paie al fostei conduceri.

„Autoritatea de la Bruxelles poat cel mult sa ia sub lupa administratiile nationale”, spune Friedrich Wilhelm Graefe zu Baringdorf, vicepresedintele Consiliului pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala in Parlamentul European, membru in Partidul Ecologic german.

„Noi am cerut sa se realizeze controale la ambele capete ale filierei, la producator si la vanzator. Trasabilitatea trebuie neaparat scoasa din anonimat - factor decisiv pentru frauda. Clientul oricarui restaurant, cantina, etc. trebuie sa primeasca, la cerere, adresa producatorului. In domeniul ecologic, transparenta este principiul de baza. Cu numele sau, producatorul garanteaza carne sanatoasa pentru oameni.”