Suprafata ocupata de proiectele investitorilor de top pe piata romaneasca este echivalenta cu aproximativ 3% din suprafata Capitalei. "Banii Nostri" a inventariat principalele tranzactii ale anilor trecuti si a realizat un top al primilor patru mari investitori, dupa suprafata pe care au construit-o in Romania.

Austriecii cumpara Romania

De departe prima companie care se impune pe primul loc in piata imobiliara autohtona este Immoeast. Austriecii au reusit sa achizitioneze din 2004, anul intrarii lor pe piata, proprietati a caror suprafata inchiriabila ajunge la 3,3 milioane de metri patrati.

Cele peste 100 proprietati detinute de Immoeast in Romania sunt concentrate in principal in Bucuresti, insa compania detine proiecte importante si in orase ca Timisoara, Brasov, Constanta, Cluj, Sibiu, Targu Mures sau Galati.

Baneasa Investments ia 1% din Bucuresti

Baneasa este cel mai mare proiect de dezvoltare urbana integrata dezvoltat de o companie autohtona, acoperind 221 de hectare si reprezentand circa 1% din suprafata Bucurestiului. Proiectul va cuprinde o zona rezidentiala, un modern parc tehnologic si de afaceri si o arie comerciala, care vor totaliza peste 1,6 milioane de mp construiti.

Cu o investitie totala estimata la 1,2 miliarde de euro, Baneasa are ca termen de finalizare anul 2015. Pana in acest moment, investitia se ridica la aproximativ 300 de milioane de euro.

Neocity a prevazut evolutia pietei

Grupul israelian Neocity a intrat pe piata in 1999 si a realizat primele doua cladiri de birouri in 2001-2002, Neocity Towers.

Suprafata construita a tuturor proiectelor Neocity este de circa 1,2 milioane de mp. Grupul anunta in 2006 o serie de investitii imobiliare in Romania pentru perioada 2006-2009, acestea se ridica la aproximativ un miliard de euro.

Integral in Banii Nostri